Moa fick sitt extrajobb under studietiden

Moa har visat framfötterna och har redan fått börja jobba extra. Som elev på Yrkesgymnasiet har man mer än hälften av utbildningstiden på en arbetsplats. Där får du lära dig yrket från grunden med en erfaren handledare. Vi hälsade på Moa Ögren på frisörlinjen på hennes arbetsplats, Studioline i Östervåla.

Vad är det bästa med att gå Yrkesgymnasiet?
– Att det är mycket APL (praktik), så att man inte sitter i skolan hela tiden utan man får göra det man tycker är roligt ute på APL. Sedan gillar jag att skolan är liten, mysig och familjär. Det gör att man får bra kontakt med alla. Det är jätte bra att vara ute på riktiga arbetsplatser, och se hur det fungerar, så man lär sig bemöta kunder med mera. Det är inte alls på samma sätt som att bara vara i skolan.

Hur är det att ha så mycket APL (praktik)?
Roligt. Man har mycket längre dagar ute på APL, men eftersom jag gör någonting jag tycker är kul, så går det bra. Vi har hamnat på en jättebra APL-plats, där vår handledare tar hand om oss jättebra. Hon vill verkligen att vi ska lära oss så mycket som möjligt,och vi får till och med följa med på utbildningar.

Varför valde du just denna skola och detta program?
Jag var ju lite skoltrött och mamma visste att på den här skolan var det mycket praktik. Jag hade också hört av kompisar att det var trevligt och bra här. Att jag skulle bli frisör har jag vetat sedan jag var liten. Min farmor hade en frisörstol hemma, och där lekte jag jämt, sedan har det bara fortsatt.

Vad har du för framtidsplaner?
Jobba klart mina timmar, så att jag kan göra klart gesällprovet och få mitt yrkesbevis som behörig frisör, så att frisörerna vill anställa mig.