Mikaelas händelserika praktik på S:t Görans akutmottagning

Under fyra veckor hade Mikaela Hellström APL (praktik) på S:t Görans akutmottagning – en tid som fylldes med viktig erfarenhet och kunskap. Men hon fick också vara med om hur akut det verkligen kan bli på en akutmottagning.

Mikaela berättar att hon alltid har velat jobba på akuten, och praktiken på Yrkesgymnasiet gav henne ett riktigt smakprov på yrket. Hon fick bland annat dela ut mat, utföra kontroller och kolla patienternas blodtryck, kroppstemperatur och blodsocker; uppgifter som hon kände sig väl förberedd inför.

– Vi får öva mycket i skolan, vilket gör att jag känner igen mycket av det som jag gör på praktiken, säger Mikaela.

Den kunskapen var något som hon fick extra stor användning av under en specifik händelse.
– Jag var med om ett tillfälle då jag gjorde allmänna kontroller i rummen på akuten, när jag hörde en röst ropa, berättar hon.

– Jag trodde inte det var till mig men jag valde att gå och kolla på toaletten efter att jag hörde ett rop till. Där låg en man utslagen på marken.

Mikaela tänkte genast tillbaka på allt hon hade lärt sig, både innan och under praktiken. Tack vare det kunde hon kontrollera stressen och fick inte panik.
– Jag fick upp personen på toaletten men någon sekund senare började personen krampa mycket. Jag tillkallade hjälp av andra sköterskor och vi löste uppgiften. Det är sådana saker som kan ske på akuten, men det oväntade är det som är spännande – att få vara en del av en värld där livet kan förändras inom några sekunder.

Händelsen tar hon med sig som en viktig erfarenhet i sitt framtida yrkesliv.
– Jag tror att jag kommer kunna hantera stress och sådant mycket bättre efter min tid här. Min stresstålighet var bra innan men den sätts verkligen på prov på akutmottagningen.

Hur är det att ha mer än 50 % praktik?

– Skönt, lärorikt och väldigt kul. Man får verkligen iscensätta det man har lärt sig i teorin, och man lär sig mer när man blir ”utsatt” för sakerna man har läst om. Man lär sig så mycket mer av att verkligen få vara på plats och göra saker själv!

Namn: Mikaela Hellström
Ålder: 17 år
Program: Vård- och omsorgsprogrammet