LIVING THE DREAM

[ingress]Christian Hansson går Fordons- och transportprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö. Flera dagar i veckan arbetar han på Autoropa AB i Arlöv. Han har fått praktikplats på service- och verkstadsavdelningen och han gör hela tiden framsteg enligt Maria Nilsson, som är servicemarknadschef på Autoropa.[/ingress]

Hit kommer bara de bästa eleverna, säger Maria. Hon berömmer Christian och tycker att han lärt sig mycket sedan han först kom till Autoropa. Redan när han gick i högstadiet gjorde han sin praktik där, både i åttan och nian.

Maria tycker Christian gav ett så positivt intryck att dörren stod öppen när han kom tillbaka som gymnasielärling. När Christian tar studenten har han jobbat till och från på Autoropa i sammanlagt fem år.

Att lära sig allt som behövs för att bli en riktigt bra mekaniker tar lång tid, enligt Maria. Inte minst är skolarbetet viktigt att ta på allvar.

Det ser annorlunda ut nu mot för några år sedan. Du kan inte ”bara” vara bra på att mecka med bilar längre utan måste ge järnet på så många sätt. Till exempel måste du vara duktig på engelska eftersom alla verkstadsmanualer och all kontakt med fabriken är på engelska – även för svensktillverkade bilar. Och varje bil har en dator idag så man måste ha IT-kunskap.

På Autoropa där de säljer och servar exklusiva varumärken är det viktigt att kunderna får den höga kvalitet som de efterfrågar. Det är ett stort ansvar att få representera märken som Ferrari, Maserati, Land Rover, Range Rover, McLaren, Mercedes-Benz. Då måste personalen vara mycket kompetent – både teoretiskt, praktiskt och socialt, menar Maria.
– I den hårda konkurrensen är det viktigt att kunderna ser mervärdet i att komma till oss. Att vi som auktoriserad firma är så mycket bättre.

Christian får, genom att kombinera teorin i skolan och det praktiska arbetet på Autoropa, en unik utbildning.
– Här får han lära sig alltifrån servicemarknaden och verkstaden till administration och socialt umgänge, säger Maria stolt.

För att Christian ska få en helhetsbild av det yrke han har valt, deltar han i allt som servicemarknaden gör. Det gäller möten om budget och personal men även olika event.

– Han får umgås med kunderna, till exempel på middagar och bankörningar. Social förmåga är väldigt viktigt. Om man ska vara en fulländad tekniker idag så måste man också ha ett utåtriktat och avslappnat sätt. Autoropa föredrar att ha en lärling i taget för att göra det så bra som möjligt för den personen. De ser verkligen fördelarna med praktikanter och vill fortsätta med det i framtiden. Det är ett sätt att ta ansvar gente- mot branschen, menar Maria Nilsson.
– Man fyller hela tiden på i återförsäljar- ledet och praktikanterna får chans att prova yrket för att se om de valt rätt eller inte.

Om eleven sköter sig under praktiken får han eller hon möjlighet till sommarjobb. Det har Christian fått. Maria hoppas och tror att han trivs på Autoropa. – Målet är att, om han är en riktigt duktig elev, erbjuda honom arbete den dagen han är färdig med sin utbildning.

Samarbetet med Yrkesgymnasiet fungerar mycket bra, säger Maria. Företaget informerar om allt som händer så att både skola och föräldrar kan godkänna praktikantens arbetstider och uppgifter. Och lärarna kommer till Autoropa och hälsar på för att hålla koll på läget.

– Vi vill ha de elever som visar framfötterna i skolan. Och det får vi genom samarbetet med YG, säger Maria med värme i rösten. Vi kommer att ha fler praktikanter därifrån!

autoropa-text

autoropa

FAKTA AUTOROPA AB:

Autoropa AB är importör och auktoriserad återförsäljare för Ferrari och Maserati i Sverige och Norge,för Bentley i Sverige och för McLaren i Skandinavien. I tillägg är man auktoriserad återförsäljare för Land Rover/ Range Rover och auktoriserad serviceverk­ stad för Mercedes­Benz.