Letar du efter ett sommarjobb eller extrajobb? Så här lyckas du!

Har du börjat fundera på sommarjobb 2020 eller vill du kanske ha ett extrajobb under gymnasiet? Då är det hög tid att redan nu börja leta efter en arbetsplats! Olivia Husseini, elev på Yrkesgymnasiet i Skellefteå, ger dig här sina bästa tips för hur du lyckas i jobbjakten.

Ett sommarjobb eller extrajobb under gymnasiet är ingen dålig idé – då kan du samla på dig viktig erfarenhet, skapa kontakter och spara lite pengar. Under februari och mars börjar många arbetsplatser att leta efter sommarjobbare och det gäller att vara ute i god tid för att få de bästa jobben.

Olivia Husseini, som går Vård- och omsorg på Yrkesgymnasiet, har blivit ett proffs på att hitta extrajobb under gymnasiet.
– Jag har faktiskt fyra jobb nu! Två äldreboenden, hemtjänsten och ett stöd- och serviceboende där jag just nu också gör min praktik. Det händer till och med att jag måste tacka nej ibland, berättar Olivia.

På skolan har hon mycket praktik, och det är framförallt genom den som hon har lyckats få in foten på olika arbetsplatser.
– Jag har fått alla mina jobb genom praktiken. Visar man sig värdefull och jobbar hårt så belönas man ofta, det är som en gratis fot in genom dörren. Där jag har gjort min praktik har kollegor visat uppskattning för mitt arbete och det har resulterat i att arbetsgivaren givit mig chansen, säger hon.

Hur mycket och hur ofta jobbar du utöver studierna?
– Under en månad hinner jag nog jobba cirka 60–70 timmar och då är merparten kvällar och nätter under helgerna.

Vad är viktigt att tänka på när man är ute på praktik?
– Observera och fråga mycket! Ju snabbare man lär sig verksamheten desto bättre. När man blir varm i kläderna kan man höra av sig till arbetsgivaren för att kolla om man kan få jobba extra.

Vill du också hitta ett extrajobb eller sommarjobb under 2020? Här nedan kommer några tips från Yrkesgymnasiet!
  1. Prata med din praktikplats – kanske är de i behov av sommarjobbare. Tänk på att alltid göra ditt bästa under praktiken, då ökar också chansen att du får jobb där senare eller att de kan rekommendera dig till en annan arbetsgivare.
  2. Fråga din familj, vänner och bekanta om de känner någon som behöver en sommarjobbare.
  3. Googla loss! Många stora företag söker sommarjobbare under vintermånaderna för att vara säkra på att ha personal under sommaren. Besök intressanta företags hemsidor och se om det kan vara något för dig.
  4. Skriv ett CV och låt någon med bra koll läsa igenom det. Då kan de se om det är något du behöver förbättra. Du kan sedan skicka ut ditt CV till intressanta företag och butiker. I en del fall kan det löna sig att besöka företaget i person, speciellt om det är ett servicejobb som du söker.