Lärling i vrålåkens värld

På den över 100 år gamla biltillverkaren Audi gör Yrkesgymnasiets egen Patrik Anglebjer sin lärlingstid. Han hoppas kunna jobba kvar där efter gymnasiet – för vem vill inte meka med riktigt snygga åk? Se bara upp så att du inte repar en 60 000 kronors-fälg.

Det är en härlig dag med solen som bländar när du höjer blicken. Men minst lika bländande är Audi Center Smista. Deras millimetersäkra standard och modernt inredda lokaler med slipade säljare gör att allt känns förstklassigt. Växterna vid ingången är klippta till perfektion. Framför receptionen står glansiga bilar värda upp till en miljon kronor och bakom finns en hel säljavdelning. Om du går igenom den hittar du en av de renaste verkstäderna du sett i ditt liv och där står Patrik och mekar bakom en motorhuv.

Hans stora bilintresse gjorde att han valde Fordons- och transportprogrammet på Yrkesgymnasiet och han gillar att skolan har mycket lärlingstid som gör att man lär sig yrket på plats. Men han tycker också om att vara på skolan, där alla känner alla och du aldrig behöver vara ensam. Hela skolan är som ett stort gäng.
Skolan blir bara bättre och bättre för varje år och jag skulle absolut rekommendera den. Om jag inte hade gått på Yrkesgymnasiet hade jag aldrig varit där jag är idag med en sådan här grym praktikplats. Den är verkligen bäst och jag får göra jättemycket, plus att det är otroligt snygga bilar att jobba med, berättar Patrik och ler med hela ansiktet.

Är det speciellt att praktisera på ett stort bilmärke som Audi?
– Man märker att det är riktigt hög standard på allt som görs och därför är det en superbra praktikplats. Men den är samtidigt hård eftersom det är många regler som måste följas och allt måste göras på ett speciellt sätt. Det funkar lysande eftersom jag har en jättebra handledare som lär mig.

Vad får du göra för arbetsuppgifter?
– Det är allt möjligt. Det jag får göra själv är till exempel att byta ut delar eller att serva. Är det större grejer som ska repareras är handledaren med mig och visar steg för steg hur jag ska göra. Att jobba med så dyra bilar kan vara både häftigt och skitläskigt på samma gång. Jag kommer ihåg en gång när jag skulle byta däck och fick reda på att fälgarna kostade 60 000 kronor styck, minsta lilla repa så måste de ersättas. Tur att det gick bra, säger Patrik och pustar ut som om det var nyss han bytte dem.

Patriks handledare heter Jonas Hintermejer och har jobbat för Audi i över fyra år. Han är Servicetekniker, specialiserad mot växellådor, och han tycker att det finns ett nyare tänk på verkstäder nu för tiden.
– Det är mer noggrant nu. Kvalitet och säkerhet står i fokus på ett annat sätt med alla kontroller som görs. Patrik passar bra in i det här tänket och jobbar väldigt bra. Det märks att han har goda kunskaper med sig från skolan, berättar handledaren.

Vad Patrik vill göra i framtiden har förstärkts av lärlingstiden:
Jag är mer intresserad av att bli mekaniker nu än jag var förut. Jag hoppas kunna jobba kvar här efter gymnasiet och eventuellt gå över till att sälja bilar. Men högsta drömmen är att öppna en egen bilverkstad någon gång i framtiden.

PATRIKS LÄRDOMAR FRÅN LÄRLINGSTID
• Gör ditt bästa och visa
framfötterna.
• Ta det steg för steg.
• Det är okej att göra misstag – du lär dig av dem.

KORT OM PATRIK

Namn: Patrik Anglebjer
Ålder: 19 år
Program: Fordons- och transportprogrammet
Bästa beslutet hittills: Att börja på Yrkesgymnasiet och ta tag i mitt liv. Förut skolkade jag mycket, men det har ändrat sig nu.
Ordspråk: Det som inte dödar dig kan bara göra dig starkare. Den har jag som tatuering.
Udda förmåga: Kan skruva isär och laga det mesta. Senast var det en tvättmaskin jag lagade.
Vilken tv-serie skulle du helst vilja leva i? Chuck. Kul att leva dubbelliv som it-tekniker och spion.
Finns det något du inte klarar dig utan? Telefonen. Känns som om jag har hela mitt liv i den.
Förebild: Min morfar. Han var jättefattig som ung och hade knappt råd att leva, men sen började han som ICA-handlare och har ägt fyra olika butiker sedan dess.