Kim fick ut det bästa av sin skolgång – fast anställning väntar

Vägen till en fast anställning i yrkeslivet går via lärlingsplatser hos ett företag.
För Kim Ekman, som läser Elprogrammet på Yrkesgymnasiet Skellefteå, är den vägen redan utstakad. Redan nu har han gymnasial lärlingsanställning med lön hos installations- och serviceföretaget Umia.
-Det känns skönt att ha framtiden klar för sig redan innan jag slutat skolan. Det ger stor trygghet, säger han.

En av verksamhetscheferna för Umia, Johan Johansson, har redan nu – under APL perioden – erbjudit Kim lärlingslön till studenten i juni. Ett beslut han inte ångrat en sekund.
– Jag hade tur att upptäcka Kim redan under hans första år som elev när han gjorde sin praktik hos min förra arbetsgivare. När vi skulle starta nytt kontor här i Skellefteå tvekade jag inte sekund att erbjuda Kim den här möjligheten eftersom att han är både driven och intresserad av att lära sig. Det är ett jättebra sätt att komma in i yrket genom att få jobba i verkliga livet och därmed vara anställningsbar direkt man avslutat sina gymnasiestudier, konstaterar han.

Johan fortsätter med att berömma Kim,
-Det är en jättebra chans att gå som lärling, men man måste ta vara på den chansen och det har Kim verkligen gjort.

Umia är komplett installationsföretag som startades för 6 år sen. Idag finns det i 7 städer, från Luleå till malmö med 350 anställda.
-Vi jobbar efter ”Umia modellen” som bygger på samarbete och en helhetssyn över verksamhetsgränserna, säger Johan Johansson

En stor del av Yrkesgymnasiets koncept bygger på att halva utbildningstiden genomförs på olika företag och för Kim Ekman har det onekligen betalat av sig. Skolverkets stora rapport (läs här) från december 2015 visade att 9 av 10 elever fick jobb direkt efter sin gymnasiala lärlingsutbildning.
Antalet elever på de yrkesrelaterade gymnasiala utbildningarna i Sverige har minskat rejält från 35 till 26 procent och regeringen har också satsat 20 miljoner kronor för att öka de ungas intresse för gymnasiala yrkesutbildningar.
Yrkesgymnasiet bryter rikstrenden och går emot strömmen. Andelen elever som söker till Yrkesgymnasiet har ökat med 16,2 procent de senaste fyra åren.

Just samarbete med näringslivet och branschen är viktiga faktorer till dessa siffror, något som inte minst visat sig på Yrkesgymnasiet i Skellefteå.

– Vi har ett gott samarbete med näringslivet i Skellefteå. Det är jätteroligt när ett nystartat företag är så positiva och ser värdet av att ta emot lärlingar. Jag hoppas att fler ungdomar får möjligheten till en gymnasial lärlingsanställning säger Ida Lundgren, APL samordnare på Yrkesgymnasiet Skellefteå

För både Kim Ekman och Johan Johansson har samarbetet mellan Umia och Yrkesgymnasiet Skellefteå renderat i något positivt. Umia startade sitt Skellefteå-kontor så sent som i november har redan växt till 22 anställda.

– Jag är tacksam för att jag fått den här möjligheten och har lärt mig massor genom att vara ute i arbetslivet och arbeta på riktigt, du lär dig snabbare och mycket bättre när det är på riktigt, konstaterar han och får medhåll av Johan Johansson.

 

 

Läs också om Philip på Yrkesgymnasiet Malmö som efter sin APL tid fått anställning på Volkswagen.