Johannah fick extrajobb på sin praktikplats – efter bara två veckor

Johannah Sjöström Fast vill inte sitta stilla i ett klassrum varje dag på gymnasiet, något som hon verkligen inte behöver göra på Hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet. Med 50 procent av tiden på en arbetsplats gymnasietiden alltifrån långtråkigt, berättar Johannah. Ett stort plus är att hon dessutom fick ett extrajobb redan under den andra veckan av praktiken.

 Johannah Sjöström Fast har alltid varit intresserad av yrken inom hotell och turism. När hon skulle välja gymnasium föll valet därför självklart på Hotell- och turismprogrammet. Att skolan inte är så stor och har mindre klasser var också en stark fördel.

Men många dagar är Johannah inte i skolan: istället är hon ofta på sin praktikplats.

– Jag tycker att det är bra att ha praktik varvat med vanliga lektioner och skolarbete. Då kommer du ut i arbetslivet fort och det blir aldrig långtråkigt eftersom du får en omväxlande skolgång, berättar hon.

Fick snabbt extrajobb

Johannah har haft praktik på Scandic, där hon bland annat har jobbat i frukostbuffén, tagit emot bokningar och bemött gästerna. Arbetsuppgifter som hon onekligen har talang för.

– Jag fick möjlighet att jobba på min praktikplats redan efter andra veckan då min handledare frågade om jag ville jobba på helger och lov och jag svarade ja, berättar hon.

Ada Ferngren, kommunikatör på Yrkesgymnasiet, fyller i:

– Jag har varit och besökt Johannahs praktikplats och hon var så respekterad av sina kollegor, jag kunde redan se i början av hennes praktik att hon hade koll på jobbet! Hon är ambitiös och smart, det är därför som hon fick jobbet.

Lärt sig mycket

Nu jobbar Johannah på Scandic varannan helg och under vissa dagar på loven. Hon berättar att hon har lärt sig mycket under sin praktik.

–  Det som jag har lärt mig under min praktik på Scandic är bland annat att ta eget ansvar, passa tider, sätta upp olika dukningar, hur man tar hand om och bemöter hotellgästerna på bästa sätt, samarbeta med andra som är anställda på hotellet, lösa problem och hur man planerar arbetet.

Vilka tips har du till de som ska ha praktik under gymnasiet i framtiden?

  1. Passa tiderna
  2. Ta ansvar för dina uppgifter
  3. Våga fråga de som du jobbar med
  4. Var inte rädd för att göra fel!