Joakim berättar om praktiken på Autoropa

Ferraris, Mercedes-benz, McLaren. För eleven Joakim Nilsson på Yrkesgymnasiet har praktiken varit en period fylld med sportbilar och vrålåk hos bilåterförsäljaren Autoropa. Här berättar han om hur det är att reparera bilar som Ferraris under praktiken.

Ljud och röster studsar genom den stora ljusa salen inne på Autoropa, där flera reparationer pågår samtidigt.

– Här inne är det reparationer och service. Vi jobbar med allt från Land Rover till Ferraris, förklarar Joakim Nilsson.

I en annan sal en bit bort står ännu fler bilar. Autoropa har förutom Land Rovers och Ferraris även Maserati, Bentley, Mercedes-benz, Jaguar och racingbilar som McLaren: det är alltså ett riktigt drömställe för den med koll på bilar.

Joakim har tidigare haft praktik på Mekonomen och Bilexperten, men Autoropa använder annan teknik än hans tidigare praktikplatser för att reparera de dyrbara bilarna.

– Jag har lärt mig använda mer avancerade dataprogram och serva bilarna på ett annat sätt här. Istället för att ta oljepluggen till exempel så suger man ut oljan och sånna grejer, säger han.

Hur är det att jobba med bilar som Ferraris?

– Det är ingen större skillnad från att jobba med vanliga bilar, men man får vara mycket mer rädd om dem. Det gäller att inte repa dem och att använda skydd.

Joakim var under högstadiet mycket skoltrött, berättar han. Men tack vare praktiken kunde han under gymnasiet få en nytändning.

– Jag gillar praktiken jättemycket. Jag var skoltrött hela nian och ville bara jobba direkt efter högstadiet. Sedan när jag hade praktik i ettan så märkte jag att det inte är så jobbigt att gå på gymnasiet. Det är mycket roligare.

Tanken är att han ska vara här även i årskurs tre. Men Joakim skulle också vilja testa att vara på Honda.

– Jag har mer intresse för japanska bilar, förklarar han.

Vad är det roligaste du har fått göra hittills på praktiken?
– Sitta och gasa en McLaren, det var skitkul.