Restaurangeleven Jacub: ”Det bästa är att göra gäster glada”

Namn: Jacub Ojowski
Utbildning: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Intressen: Laga mat, spela spel och hänga med kompisar.
Framtidsdröm: Bli en jättebra kock, inte som Gordon Ramsey men nästan.
Favoriträtt att äta: Spagetti och köttfärssås

Varför valde du Yrkesgymnasiet?
— Det var mycket praktik, man lär sig väldigt mycket på praktiken och man har stora möjligheter att få ett jobb efter studenten.

Vad är det bästa med restaurang- och livsmedelsprogrammet?
— Att laga mat, se nöjda gäster och göra dem glada.

Vad får du lära dig på programmet?
— Jag får lära mig många saker, såsom att laga mat. Men man får också lära sig om bakterier och hur man skall behandla råvaror. I skolan får vi lära oss mycket om hygien, och jag får lära mig om olika sorters knivar.

Vad är det roligaste?
— Att laga mat och mina kollegor på praktiken. En rolig och bra atmosfär på jobbet.

Hur är det att ha APL mer än hälften av gymnasietiden?
— Det är lite svårt, man får ta mycket ansvar; vakna tidigt och komma i tid. Det skiljer sig mycket från skolan.

För vem passar kockyrket?
— För folk som gillar att laga mat och folk som gillar att experimentera. Man måste också ha ett intresse för yrket.

Vad vill du göra i framtiden?
— I framtiden vill jag jobba som kock på en restaurang och göra kunderna nöjda.

Har du något råd till andra som vill gå det här programmet?
— Att inte stressa, och bara köra sin egen väg.