Internationellt samarbete som möjliggör praktik på Teneriffa

Hotell-Umeå står redan bakom Yrkesgymnasiets nya hotell- och turistprogram. Nu adderas en riktig plusmeny till programmet – ett internationellt samarbete som möjliggör praktik på Teneriffa.
– Det här tar verkligen utbildningen till nästa nivå, jag är otroligt nöjd att vi fått till det här samarbetet, säger rektor Stefan Karlsson.

Till hösten slås portarna upp för Yrkesgymnasiets nya hotell- och turistprogram. Hotell-Umeå står redan bakom satsningen då det är klart med APL-platser på tolv olika hotell i Umeåregionen.
När det nu adderas ett internationell samarbete till detta, ja då borgar det för en högklassig nykomling på gymnasiehimlen.- Vi lever i en global värld i dag där internationella utbyten är vanliga, inte minst inom hotell- och turistbranschen. Med det här samarbetet kan eleverna få göra praktik på Teneriffa och dels skaffa sig en bra arbetslivserfarenhet men också få ett minne för livet och en chans att utvecklas och växa som människa, säger Stefan Karlsson, rektor på Yrkesgymnasiet i Umeå.

YG kommer att samarbeta med företaget Tenerife Jobtraining. Det drivs av Marivi Gracia som har tio års erfarenhet av att ordna praktikplatser åt studenter – som ska vara 18 år eller äldre – på Teneriffa inom allt från hotell till turistanläggningar, eventbolag, äventyrsparker med mera.
– Jag är väldigt glad att få börja samarbeta med en ny skola. Jag och Stefan har samarbetat tidigare och vi har alltid haft ett väldigt bra samarbete, säger Gracia.

Konkret så fungerar det så att Marivi Gracia och hennes företag har kontakt med lokala företag på södra Teneriffa. När en student vill göra praktik där så hjälper företaget till med att hitta rätt praktikplats, stöttar genom all pappersexercis och ser till att studenterna kommer till rätta i sin nya miljö.
– Vi tar hand om studenterna både professionellt och privat. Det kan vara en stor förändring att åka utomlands och bo så långt bort från familj och vänner under ett par månader men vi följer dem genom processen, säger Marivi Gracia.

Snacka om ett spännande alternativ för de som väljer att gå på Yrkesgymnasiets hotell- och turistprogram.