Hej där, Ivan Lindegren!

Klassrummen ekar tomma och inga elever så långt ögat kan nå. Coronaviruset har sannerligen förändrat vardagen för både lärare och elever. Vi ville ta reda på hur YG-elever upplever skoltiden under rådande omständigheter och tog oss en pratstund med Ivan Lindegren på fordons- och transportprogrammet.

Vi börjar med en liten presentation av dig som elev, varför valde du Yrkesgymnasiet?

– Jag hade aldrig hört talas lärlingsutbildning men när jag fick höra om Yrkesgymnasiet och dess koncept tyckte jag att det lät helt underbart. Jag var väldigt skoltrött efter grundskolan så mycket praktik lät som något helt i min smak. Jag hade även en del kompisar som redan gick där, det underlättade valet än mer.

Såhär två år in i din utbildning då, några tvivel?

– Inte ett enda! Jag har lärt mig väldigt mycket på både skolan och på min praktik. Upplägget passar mig perfekt.

Var har du gjort din APL?

– På Motorcentralen i Umeå. Jag har en storebror som jobbar där så det kändes naturligt att söka dit, på den vägen är det. Jag har stannat på samma företag sedan jag började på Yrkesgymnasiet.

Det har med andra ord fungerat bra?

– Ja verkligen, det har varit jättebra sedan dag ett. Jag har en fin kontakt med min handledare och trivs med både arbetsplats som kollegor!

Nu under Corona-tider så har den undervisningen som vanligtvis sker i skolan ställts in och man har växlat till fjärrundervisning. Hur har det fungerat att studera hemifrån?

– Absolut annorlunda, det måste jag säga. Det blir mycket mer eget ansvar med att se till att vara med när lektionen startar, engagera sig och så vidare. Men med tanke på omständigheterna så tycker jag att det går bra. Exempelvis har lärarna givit oss en massa tips om studiero som verkligen hjälpt. De har också varit noggranna med att rapportera frånvaro, något som ändå hjälper en att hålla fokus.

Men dina APL-timmar gör du fortfarande på Motorcentralen?

– Ja, bortsett från att vi slutar en timme tidigare varje dag.

Hur har du märkt av Corona-viruset i ditt arbete?

• Knappt något alls faktiskt. Jag trodde att det skulle lugna sig ett tag men för mig har det inte förändrats nämnvärt, arbetet flyter på!

Tack för pratstunden Ivan!