Här är de 4 gymnasieprogrammen som ger störst chans till jobb

Vill du välja ett gymnasieprogram som maximerar chanserna till jobb? Spana in topplistan inför gymnasievalet!

Inför gymnasievalet kan det vara bra att veta vilka gymnasieprogram ger störst fördelar på arbetsmarknaden. Om du vill få ut mesta möjliga av gymnasietiden är det bra att välja en linje som faktiskt leder till ett bra jobb på kort tid.

Arbetsförmedlingen analyserar vilka gymnasieprogram som ger störst chans till jobb inom de närmsta åren. Deras data visar vilka program som är värda att satsa på för framtidens jobb.

Yrkesprogrammen störst chans till jobb
Det tydligaste från deras statistik är att yrkesprogrammen ger de största chanserna till jobb nu och inom de närmsta fem åren.

Här är de fyra gymnasieprogrammen som du som vill maximera dina chanser till jobb bör välja. De fyra yrkesprogrammen ger alla ungefär lika stora möjligheter till jobb, och rankas alltså inte mot varandra.

Här är listan:

• Bygg- och anläggningsprogrammet
  • Fordons- och transportprogrammet
  • El- och energiprogrammet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

Ökad efterfrågan
Det finns tydliga anledningar till att de här fyra programmen toppar listan:

• Sverige växer och allt fler flyttar in till storstäderna vilket gör att det kommer finnas fler jobb inom bygg- och anläggning, fordons- och transport och el- och energi.
  • I takt med att landets befolkning ökar och åldras blir även behovet av vårdpersonal större. Därför bedöms chanserna vara mycket goda för de som vill jobba inom vården.

De yrken som kräver högre utbildningar kommer dessutom inte ha lika stor efterfrågan. Till exempel visar ekonomifakta att det kan ta över tio år att få en stabil position på arbetsmarknaden för de som läser samhällsprogrammet.

I genomsnitt får de som läser något av yrkesprogrammen istället jobb med grymma löner redan första året efter studenten, och kan plocka ut ännu högre topplöner tredje året efter studenten.

Vill du maximera dina chanser att få ett välbetalt och viktigt jobb snabbt? Läs mer om Yrkesgymnasiet här.