Handelseleven Sebastian gör succé på Fettisdagen hos 7-Eleven

Ni har bett Sebastian, som gör sin APL hos er, att jobba extra. Varför det?

För att det är Fettisdagen och vi har mycket att göra idag, så vi behöver bunkra upp med personal, svarar Eldin, som är butikschef, ägare och även Sebastians handledare. Eldin fortsätter att beskriva hur han tänkt; Jag vill se hur Sebastian arbetar under tidspress, och det är också viktigt att träna på att jobba under press och det gäller att ha många bollar i luften. Vi började planeringen av denna försäljningsdag redan för en vecka sedan, för leveranserna måste ut i tid!

När började ni förbereda inför dagens stora försäljning av semlor?

Vi började föreberedelserna en månad tillbaka och har jagat företag för att få stora beställningar som vi levererar direkt till deras kontor. Idag började jag kl 03.45 och den övriga personalen kom in klockan 04.00 i morse. Redan förra veckan startade vi planeringen av inköp och logistiken för leveranserna till alla företag som förbeställt semlor till sin personal, avslutar Eldin att svara.

Hur många semlor sålde ni förra året på Fettisdagen? Tror ni på försäljningsrekord?

Förra året sålde vi 283 stora semlor, och såklart även små, men dem har vi inte räknat med, svarar Eldin. Försäljningsrekordet för semlor har vi redan slått för denna butik i år på centralen, med alla förbeställningar och leveranser till företag, och klockan är inte ens 10.00, svarar Eldin nöjd.

Är det första gången ni tar emot en elev från Yrkesgymnasiet som läser ett lärlingsprogram?

Ja, det är första gången vi tar emot en praktikant över huvudtaget, och det har fungerat jättebra och jag är jättenöjd, svarar Eldin.

Vi tycker upplägget är bra med att eleverna är ute under en längre tidsperiod och lär sig mer på det viset. Det lämpar sig bättre, och det är mycket bättre att de är ute på sin APL-plats under längre perioder för de hinner lära sig på ett annat vis och komma in i arbetet, jämfört med om de bara praktiserar i en vecka, förklarar Eldin. Det skapar förutsättningar för extra jobb och sommarjobb, att lärlingen är ute under en längre period och hinner komma in i våra arbetsrutiner, fortsätter Eldin beskriva.

Varför sa ni ja? Kan ni tänka er att ta emot fler lärlingar från YG?

Ja, absolut, vi vill gärna ta emot fler lärlingar från er, och nu har vi även tagit över Pressbyrån som ligger här bredvid, så vi har möjlighet att ta emot fler elever, svarar Eldin glatt. Anledningen till att jag sa ja, var tack vare Göran som är programansvarig på Yrkesgymnasiets Handelsprogram. Han är jättebra och förklarade väldigt bra hur det fungerade och var tydlig, så det är tack vare honom som jag tog emot Sebastian, fortsätter Eldin med att berätta. Göran är bra som bollplank och svarar på de frågor som kommer upp, och jag ångrar inte nu att vi tog emot en praktikant. Vi erbjuder gärna fler APL-platser till era handelselever, avslutar Eldin.

Sebastian Blomhav, Handelsprogrammet

Vad har varit roligast idag?

Allt har varit roligt idag, inget speciellt! Jag började kl 04.00 i natt, men det är verkligen roligt! svarar Sebastian. Det är roligt att jobba med tempo och det är mycket att göra, för då går tiden fortare, fortsätter Sebastian. Jag har inte jobbat i detaljhandel tidigare och denna APL-plats är mycket roligare än de andra praktikplatserna jag haft, för här får jag göra allt. På de andra APL-platserna fick jag bara packa upp och larma, men här får jag lära mig mer, avslutar Sebastian.

Är 7-Eleven en framtida arbetsplats för dig? Varför?

Det vet jag inte, men just nu, ja! Det beror på vad min chef säger, svarar Sebastian. Det är den roligaste APL-platsen jag haft för man får göra olika saker! Man är igång hela tiden och det händer olika saker hela tiden, fortsätter Sebastian att beskriva. Jag lär mig bemöta kunder, och jag tycker inte om att sitta still utan vill ha saker att göra och lär mig fortare på det viset, avslutar Sebastian.

Zahra som också praktiserar på 7-Eleven har sin APL-plats på Anna Linds plats och har fullt upp med att vispa grädde till alla semlorna som säljs under en av 7-Elevens största försäljningsdagar.