Handels-läraren Caroline: ”Eleverna får en bra förståelse för branschen”

Är du en driven person som gillar att göra affärer? Drömmer du om att starta eget? Brinner du för service? Då är kanske Handels- och administrationsprogrammet rätt val för dig.

Caroline Svensson är yrkeslärare på Yrkesgymnasiet i Malmö och undervisar våra handels-elever i allt de behöver veta för att kunna få jobb efter examen.

– Det som är så bra med Yrkesgymnasiet är att en stor del av utbildningen sker ute på riktiga arbetsplatser, säger Caroline. Det betyder att eleverna genast får möjlighet att omsätta teorin de lär sig i skolan till praktik. På så sätt får de en bra förståelse för branschen och samlar på sig värdefulla erfarenheter inför framtiden.

På Handels- och administrationsprogrammet får du bland annat lära dig om branschens utveckling, marknadsföring, kommunikation, service, affärsutveckling och ledarskap. Din praktik, eller APL, kan vara nästan vad som helst, till exempel på en matbutik, detaljhandel eller bensinmack.

– Vi anpassar arbetsplatserna efter eleverna för att alla ska ha möjlighet att utvecklas. Jag besöker eleverna på deras APL varje vecka. Då har vi ett trepartsmöte där handledaren är med som stöd för eleven. Vi diskuterar veckomål som måste uppfyllas och eleverna berättar själva vad de har gjort under veckan.

Caroline började på Yrkesgymnasiet i slutet av förra året. Bakom sig har hon en lång erfarenhet från att jobba i butik och driva eget.

– Det är alltid roligt med nya utmaningar, säger Caroline glatt. YG är en lite mindre skola med trivsam stämning. Klasserna är inte så stora och det ger en bra samanhållning. Det känns som om jag har varit här mycket längre än några månader.

När Caroline inte jobbar gillar hon att utveckla sin kreativa sida. I botten är hon nagelterapeut och har drivit egen salong.

Läs mer om Handels- och administrationsprogrammet!