”Handel är en bred linje som öppnar många dörrar”

Claudia Rouhiainen har ett stort intresse för kläder och mode. När hon skulle välja gymnasium föll därför valet på Handels- och administrationsprogrammet, där hon får vara ute ha APL (arbetsplatsförlagt lärande) 50 % av tiden. Nu har hon praktik på klädbutiken ONLY Emporia och stortrivs med sitt gymnasieval.

Det kan kännas svårt att välja gymnasium och många faller i fällan att ta det som kompisarna har valt. Claudia Rouhiainen vill uppmuntra fler att verkligen undersöka vilka program som finns; annars finns risken att du missar det perfekta programmet för just dig.
– Välj det du tycker om, kika på alla linjer istället för att bara kolla på natur och samhälle för att de är populära. Kolla verkligen upp de små linjerna, som Handels- och administrationsprogrammet, tipsar hon.

Det finns många valalternativ och det gäller därför att gå till sina egna intressen och förmågor för att hitta rätt.
– Jag valde det jag själv tycker om och inte det mina vänner tog. Man är rädd för att ta fel, men det går bra ändå, säger Claudia.

Hjälper och vägleder kunder
Tack vare det hamnade Claudia på helt rätt program. Hon trivs dessutom med att ha praktik 50 % av skoltiden och att få vara i en klädbutik.
– Jag tycker att det är jättekul med mycket praktik, för man blir inte skoltrött som man kan bli annars. Det är bra att vi har två veckor i skolan och sen två veckor praktik, säger hon.
– Det roligaste men praktiken är att hjälpa kunder att välja kläder, vägleda dem och se till så att de är nöjda.

Vad vill du göra efter studenten?
– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra efter gymnasiet, men handel är en bred linje som öppnar många dörrar. Det gör att man kan välja något man själv tycker om och vi har dessutom högskolebehörighet så inga dörrar stängs!

Få hjälp med ditt gymnasieval inför omvalet
Har du börjat känna att du kan ha valt fel gymnasieprogram? Vill du ändra ditt val?
Kontakta oss så svarar vi på dina frågor och hjälper dig att hitta rätt!

Läs mer om Handels och administrationsprogrammet.