Hampus Hedensparr bryter mönstret i fordons- och motorbranschen

Rekryteringsbehovet inom fordons- och motorbranschen är stort. Det kommer behövas inte mindre än 5 800 personer mellan 2017-2019 enligt en rapport från motorbranschens yrkesnämnder. Hampus Hedensparr, som läser andra året på Fordon- och transportprogrammet på Yrkesgymnasiet Umeå, bryter rikstrenden.

Med cirka 4 500 företag och 63 000 anställda är motorbranschen en betydande del av näringslivet i Sverige och viktig för att en rad andra branscher ska fungera. Dålig matchning och sjunkande ungdomskullar har de senaste åren skapat en personalbrist i branschen. 63 procent av företagen i branschen har svårt att hitta personal.

Hampus Hedensparr bryter mönstret och är redan inställd på att sänka personalbristen i motorbranschen. Fordonsyrket och hans passion för bilar lockade honom tidigt i livet.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för att meka med bilar och ville läsa ett praktiskt program där jag får lära mig mycket och testa på yrket i praktiken, berättar han som just nu gör sin praktik på Car Service Väst i Umeå.

För Hampus passar det utmärkt att halva gymnasietiden är på en arbetsplats där han får lära sig mycket om yrket samtidigt som han får en högskoleföreberande utbildning.

– Jag är inte pluggtypen men försöker ändå tänka långsiktigt och även fast jag den närmsta tiden inte vill läsa på högskola så vill jag ändå kunna ha den möjligheten längre fram, säger han.

Praktiken ger honom stor inblick både i den mekaniska biten men även i kundbemötande och hur det kan vara att driva eget företag.

– Det är inte omöjligt att jag startar en egen firma i framtiden, men tills dess vill jag samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt. Jag får redan nu jobba extra på min praktikplats och det tycker jag är jättekul.