Halloweenfirande på Yrkesgymnasiet Linköping

För några av eleverna börjar Yrkesgymnasiets traditionella halloweenfirande tidigt. Tvåorna som läser ämnesövergripande välkomnas redan på morgonen av Fredrik Åslund (lärare i samhällskunskap) och Michaela Sveningson (lärare i svenska). Vad passar bättre en sådan här dag än att prata om skräckfilm? Det pratas om skräckfilm som ett tidsdokument och att skräckfilm säger mycket om den tid i vilken den produceras. Sedan vill naturligtvis också eleverna titta på skräckfilm. Vilken tur!

Två rum finns tillgängliga för eleverna. I ett av rummen visas Halloween (2007) av Rob Zombie och i andra rummet den snällare Teaching Mrs Tingle av Kevin Williamson.

Då båda filmerna kan koppas till mobbing är detta ett perfekt sätt att avsluta dagens lektion på. På yrkesgymnasiet arbetas det kontinuerligt förebyggande mot mobbing och utanförskap och genom en diskussion och analys om vad som kan orsaka mobbing, vilka åtgärder som ska vidtas samt hur vi ska bete oss mot varandra i skolan och utanför skolan, knyts förmiddagen ihop.

Dagen går vidare och framåt eftermiddagen börjar det smygas i korridorerna på skolan. Dörrar låses och eleverna i elevkåren ser alla lite luriga ut. Det har blivit dags att förbereda kvällens stora Halloweenfirande, en tradition som Fredrik Dansätter (lärare i engelska och historia samt elevkårsstödjare) och elevkåren startade för flera år sedan. I entrén på skolan har det hängt en lista där man kan anmäla sig om man vill vara med. Denna lista är, som vanligt, fullklottrad med namn. Det kommer att bli en kuslig kväll med många elever och lärare närvarande.
Portarna till skolan slås upp halv 6 och på trappan väntar förväntansfulla och utklädda elever. Kvällen inleds med ett spökbål, karamellfärg har flitigt använts till kvällens drycker. Pizza levereras till hungriga spöken, monster och häxor och sedan blir det mer skräckfilm. The Collector av Marcus Dunstan visas och Fredrik Forsberg (lärare i engelska och matematik) säger:
– Den var rätt vidrig.

Mitt under filmen är det någonting som händer, elevkåren har smugit sig in i den mörka filmvisningssalen och sedan är skriken igång. Det skräms hej vilt fram tills filmen är slut och en spökvandring väntar eleverna.
Spökvandringen tar med eleverna ner på bottenvåningen i skolan, denna våning har under kvällen gjorts om till ett spökhus. Eleverna delas in i grupper och en guide vandrar dem genom läskiga korridorer samtidigt som de ska leta efter bokstäver som i slutet ska bilda ett ord. Medan eleverna vandrar hoppar det fram både zombies, häxor och andra otäcka figurer som vill skrämmas.

– Det var perfekt, detta var den bästa gången hittills. Det är så kul att se hur vi i elevkåren växer, utvecklas och hur bra vi samarbetar. Det är också kul att så många vill engagera sig. Det var en skrämmande kul kväll, säger Nathalie, sekreterare i elevkåren och skrattar.
Ett stort tack till elevkåren som fixar och ordnar så fint för oss!