Gymnasie-SM: Ida och Caroline kan bli bäst i Sverige inom hotellbranschen

Går det att tävla i att vara bäst på ett yrke? Absolut! Just det ska Ida Petterson och Caroline Nöjd göra under Gymnasie-SM. Tillsammans tog de båda eleverna på Yrkesgymnasiet Göteborgs Hotell- och turismprogram vidare till finalen.

Gymnasie-SM är en årlig tävling där gymnasieelever får visa upp sina förmågor inom ett yrke. För Caroline och Ida gäller det att kunna visa sina kunskaper inom service och hotellbranschen, något de lyckades bra med under uttagningen.

– Det började med att vi anmälde oss till Gymnasie-SM. Vi fick en uppgift att skapa ett eget hotell och i det hotellet behövde vi visa hur ett hotell ska vara. Vi sökte väldigt mycket information för att göra det så bra som möjligt, berättar de båda eleverna.

Deras lösning imponerade på tävlingsdomarna och nästa steg är nu att pitcha den framför en jury. De kommer även att få lösa case (uppgifter) för att visa hur mycket de kan om yrket, hotellbranschen och om service.

– De kommer ställa frågor och kommer att försöka se över om vi verkligen har tänkt igenom allt. Efter att vi har sålt in vår affärsidé till juryn så inväntar vi svar och hoppas på det bästa.

Lär sig mycket under praktiken

Caroline och Ida kommer väl förberedda till Gymnasie-SM. De har båda snart 3 års APL, arbetsplatsförlagt lärande, bakom sig och har därmed mycket erfarenhet från yrket.

– På APL-platsen står jag mestadels i receptionen på Elite Park Avenue. Det är jättekul och man får träffa så oerhört många människor varje dag. Man lär sig mycket när vi är ute på en arbetsplats, säger Caroline.

– Jag är också på receptionen på Hotell Eggers. Jag får verkligen göra allt möjligt. Jag är ansiktet utåt för Hotell Eggers och hjälper gästerna med incheckning/utcheckning, hjälper till med frukosten, konferensbokning med mera, berättar Ida.

Vad är era planer efter gymnasiet?

– Att fortsätta jobba inom det här yrket, det är väldigt kul. Att hjälpa människor är det roligaste vi vet. Kunderna är tacksamma och man blir ju så jätteglad efteråt. Vi har extrajobb idag och hjälper till på helgerna, säger eleverna samstämmigt.

Varför valde ni Yrkesgymnasiet?

– Vi gillar att göra saker på praktiken, och att inte bara plugga. Man lär sig väldigt mycket av att vara ute på APL. Vilken annan 18-åring kommer ut med 3 års erfarenhet med jobb och ett bra CV? Det är en väldigt mysig och personlig skola. Man sparar väldigt mycket tid och får ett försprång i livet. Vi har vuxit och utvecklats som personer. Vi har blivit väldigt starka tack vare Yrkesgymnasiet, säger Ida och Caroline.

Vill du också lära dig om service och gå ut gymnasiet med ett grymt CV? Läs mer om Hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet!