Gävle-elever väl förberedda inför praktik

[ingress]Eleverna på Yrkesgymnasiet Gävle har nu börjat göra praktik två dagar i veckan och under höstterminen har de på bäst sätt förberetts för riktigt arbete.[/ingress]

Kent är lärare på Bygg- och anläggningsprogrammet och utbildar våra blivande byggnadsarbetare. Nicklas är lärare på VVS- och fastighetsprogrammet som utbildar VVS-rörmontörer. De är båda övertygade om att utbildningen på YG ger eleverna de bästa förutsättningarna för framtiden.
– Vi jobbar i små grupper och det är en stor fördel. Som lärare har man mycket tid med varje elev och kan visa och förklara och lära känna varje elev!

Nicklas har under första terminen jobbat mycket med att eleverna ska bli verktygsvana, men också haft praktiska pass med bland annat lödning och bockning av rör. Teori har varvats med praktiska lektioner så att eleverna ska förstå helheten.
– Vi har under hösten arbetat mycket praktiskt för att våra elever ska vara väl förberedda inför praktik. Under vårterminen arbetar de ute på sitt företag två dagar i veckan, så då gäller det att grunderna sitter eftersom de får arbeta på riktigt redan från början, säger Nicklas.

Alla elever på programmet är nu ute på praktik på företag som Bravida, Sandvikens Hus, Blomquists Rör, Bollnäs Rörteknik och Gefle Interiör.

Under första terminen har byggeleverna arbetat mycket praktiskt med verktygskunskap, materialkännedom och ritningsläsning så att de ska får grunden inför praktiken som inleds under vårterminen. Då är de på praktik två dagar i veckan och får riktiga arbetsuppgifter, så det gäller att vara förberedd! De praktiska moment som de har jobbat med under hösten är bland annat att regla väggar, gipsa, sätta dörrkarmar, spika foder och formsätta.
– Vi har varit ute på många studiebesök och träffat olika yrkesfolk för att ge eleverna branschkunskap och förståelse för yrket, berättar Kent.

De har också haft en del skarpa uppdrag från både privatpersoner och företag. Bland annat har de tillsammans med elever från El- och energiprogrammet byggt en spikestuga som du kan läsa om här.
– Vi har också byggt skolans egna omklädningsrum tillsammans med VVS-eleverna.

Nu är eleverna ute på olika praktikplatser. Några av företagen är Bröderna Eriksson Bygg, Fredde Byggare och Byggbolaget. En spännande detalj är att några av eleverna just nu deltar i renoveringen av gamla Grand Hotel och ett gruppboende.