Gabriella berättar om Fordons- och transportprogrammet

Gabriella går fordon i årskurs 2 på Yrkesgymnasiet i Huddinge. Hon berättar hur det är att ha mycket praktik och jobba i en mansdominerad bransch och hur viktigt det är att kvinnor kommer in i branschen.

Vad har du för tips till någon som vill börja ett yrkesprogram?
Varför valde du Yrkesgymnasiet? Det verkade som en bra skola med mycket praktik och sköna lärare.

Vad är det bästa med ditt program?
Det bästa är att man kan jobba med det man gillar direkt efter studenten. Och att man är mer eller mindre färdigutbildad till mekaniker när man är klar med gymnasiet.

Hur är det att ha mer än 50% praktik?
Det är jättekul för man är ute i arbetslivet redan i gymnasiet med riktiga yrkesmän som jobbar med det varje dag. Och att man lär sig det mesta på praktiken av att göra istället för att sitta vid en skolbänk.

Var har du din praktik?
På Volvos verkstad i segeltorp, det bästa med just min plats är att alla är så trevliga och snälla dom får en att känna sig välkommen redan i början och en del av teamet.

Varför är det viktigt med jämställdhet i din bransch?
Just för att yrket är så pass mansdominerat så är det viktigt att fler kvinnor kommer in så att folk ser att kvinnor också kan.

Vad ska du göra efter studenten?
Börja jobba direkt efter studenten med fordon.

Vad har du för tips till någon som vill gå ett yrkesprogram?
Sök, det är verkligen så pass kul och man lär sig mycket mer när man är ute så mycket på praktik som vi är.