Framtidsbyggande APL på Mitsubishi Center i Malmö

[ingress]På praktikplatsen får YG:s Hampus göra det som han älskar – att meka med bilar. Praktiken har stärkt hans val av yrke och i framtiden vill han öppna en egen verkstad.[/ingress]

Sextonåriga Hampus går första året på fordons- och transportprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö. Ända sedan barnsben har intresset för bilar varit med honom. Hans familj delar intresset och har uppmuntrat honom på vägen. När det var tid att välja gymnasium fanns det bara ett val – YG. Där får han tillgång till en hel verkstad och får ha halva sin utbildningstid på ett företag, som i Hampus fall är Mitsubishi Center.
– Jag tycker att praktiken är mycket bra och speciellt Jan som lär mig jättemycket. Nu kan jag arbeta mer självständigt och känner mig mer säker. Jag trivs verkligen med alla här och blev överraskad över hur bra det här jobbet passar mig, säger Hampus.

Du måste vara hungrig för att lyckasyg
Handledare och fordonstekniker Jan har ansvaret för verkstaden och har med sina 61 år rejäl erfarenhet att dela med sig av. Han har varit med från tiden då det mesta gjordes för hand till idag när många fler tekniska hjälpmedel finns.
– Nuförtiden ställs oerhörda krav på kunnande och för att klara sig i branschen måste man ha viljan att satsa allt. Du behöver vara hungrig och hela tiden vilja hänga med och lära dig nya saker. Som Hampus, han har ett sådant ”go” och suger upp kunskap som en svamp. Han har nästan börjat ta över mitt jobb, berättar Jan och ler.

Det behövs fler fordonstekniker i framtiden
På verkstaden får Hampus göra allt, så fort Jan tycker att hans praktikant är redo får han genomföra ett nytt moment. Hittills har Hampus fått serva, reparera och byta ut delar på bilar, däribland bränslefilter, startmotor och kopplingslåda.
– Det är viktigt att våra praktikanter får ta del av allt vi gör för vi måste visa vad jobbet verkligen innebär. Branschen kräver fler fordonstekniker och då är det vårt jobb att lära upp dem som har intresset. Därför kan vi absolut tänka oss att ta emot fler elever från Yrkesgymnasiet och om du är duktig finns det alltid möjligheter till jobb, säger Jan.

[quote style=”style3″ align=”none”] Hampus Netmar är det bästa som någonsin kommit ut från en yrkesskola[/quote] – handledare Jan Anderberg.