Flitige Johan Bergman knegar på

Johan Bergman går i klass EE17 på Yrkesgymnasiet Malmö och lämnar snart första året bakom sig. Det har varit ett händelserikt läsår där han på företaget Elcentralen Alm & Nilsson AB snabbt blivit en i gänget och fått liknande arbetsuppgifter som de anställda.
– Jag är på ett företag som heter Elcentralen Alm & Nilsson AB. Där har jag fått vara med och göra i princip allt som de gör både inom starkström och svagström, förklarar Johan.

Johan Bergman har snart två terminer avklarade och ångrar absolut inte sitt gymnasieval. Att välja gymnasium och program är för många inte det enklaste men för Johan Bergman var det ett ganska så självklart val. När Johan stod inför sitt gymnasieval föll Yrkesgymnasiet honom i smaken då han var intresserad av att arbeta praktiskt.

– Jag valde El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet på grund av att elektriker hade varit ett passande yrke för mig. Att jobba praktiskt och visa mina kunskaper på det sättet tyckte jag var mycket bättre än att bara skriva och läsa hela tiden. Jag valde också Yrkesgymnasiet för alla de kurser man kan läsa till. Efter de öppna husen på skolan och efter att jag fått träffa lärarna så blev jag helt fast för skolan. Det bästa med Yrkesgymnasiet är att skolan inte är så stor vilket gör att man lär känna väldigt många och träffar många med samma intresse. Att det är så mycket praktik är jättebra och superkul för där lär man sig som mest. Men även att man får hjälp till körkort. När man söker jobb som elektriker så vill många arbetsgivare ha en anställd med B-körkort så att man kan ha en servicebil, berättar Johan.

Johan blev snabbt förälskad i Yrkesgymnasiet och känner att El- och energiprogrammet passar honom perfekt. Han stormtrivs på sin APL-plats men även på skolan bland alla trevliga och duktiga pedagoger.

– Inte en sekund att jag ångrar mitt val! Jag är så himla nöjd och det känns som jag verkligen har hittat den perfekta linjen för mig. Jag trivs jättebra på min praktik och i skolan. Alla lärare jag har är superduktiga och kan verkligen lära ut på ett sätt som gör lektionerna intressanta och roliga. På min APL-plats är jag jättenöjd och tycker det är superkul med så mycket praktik och de jag jobbar med trivs jättebra med mig, berättar Johan glatt.

På Johans APL-plats känner han sig hemma och får hjälpa till med det mesta. Han får bland annat dra kablar, koppla olika armaturer samt sätta upp kameror.

– Jag är på ett företag som heter Elcentralen Alm & Nilsson AB. Där har jag fått vara med och göra i princip allt som de gör både inom starkström och svagström. Jag har dragit olika sorters kablar, kopplat olika armaturer och kablar, satt upp nya centraler med automatsäkringar men även äldre centraler med porslinsäkringar. Jag har även fått sätta upp kameror, linjedetektorer, IR och magnetkontakter. Det bästa med min APL-plats är att de visar mig vad jag ska göra för bästa resultat och sen får jag göra det med deras uppsyn. Något av det bästa är att jag får åka runt till olika ställen för att göra jobb vilket gör att jag får variation på arbetsplatserna vilket jag tycker är jättekul, förklarar Johan.

Även om Johan har två år kvar på Yrkesgymnasiet i Malmö har han redan nu planer på vad han vill göra efter studenten.

– Efter studenten så har jag nog tänkt mig att antingen läsa vidare inom något som kanske fiber eller något annat. Eller så jobbar jag mina lärlingstimmar för att senare kunna läsa mig till AB (allmän behörighet).

Nu väntar snart ett skönt sommarlov och för Johans del blir det jobb och förhoppningsvis även bad och härliga grillkvällar.

– På sommarlovet ska jag jobba på firman men jag hoppas ju självklart att det blir varmt så att det blir mycket sol, bad och grillning, avslutar Johan.