Fibersvets på Yrkesgymnasiet Malmö

I fredags besöktes Yrkesgymnaiet Malmö av Alcadon. El- och energi treorna fick en utökad kurs inom fibersvets. Conny Johansson, yrkeslärare på YG berättade om kursen.

Berätta om er utbildning!

– Företaget Alcadon håller i en utbildning vid namn Fibersvets. Utbildningen ingår i en av kurserna, kommunikationsnät 1. De kommer att få ta del av fibersvetsning och få se material och dess innehåll, samt vilken utrustning man jobbar i.

Hur kommer det sig att just Yrkesgymnasiet har valt att genomföra detta och vilka fördelar ger det?

– Jag har anordnat utbildningen vid sidan av för att jag vill att de ska utveckla sig ytterligare och breda utbildningen ännu mer och på så sätt bli ännu mer eftertraktade. De kommer på så sätt införskaffa sig djupare kunskaper inom el- och energi, bli anställningsbara och förhoppningsvis skapa ett större intresse inom denna del av teleinstallationer. Allt handlar inte bara om elinstallationer utan el- och energi är ett mycket större begrepp.

Eleverna Elvin Hamzic Oliver Carlsson berättar om deras förväntningar inför kursen och deras framtidsdrömmar

Vilka förväntningar har ni på utbildningen?

– Jag är förhoppningsfull och vill lära mig så mycket han kan. Jag tror att det kan nyttja mig i framtiden om jag väljer att jobba inom området, säger Elvin.

– Jag har själv funderat att bli fibersvetsare och tror därför denna kurs kommer vara bra för mig och ge mig ett försprång och bli mer eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Oliver

Vilka är era framtidsdrömmar?

– Självklart vill jag bli miljonär men först tänkte jag plugga vidare till civilingenjör. Jag har nämligen lagt till extra kurser i min utbildning som gör att jag får högskolebehörighet fast jag läser lärlingsprogram. Det är något man kan göra här på YG vilket program du än läser och skolan hjälper dig att berätta vilka kurser som behövs, berättar Elvin.

– Ja, miljonär kan jag också tänka mig! Men jag vill först och främst ha ett bra jobb och tjäna mina pengar, trivas inom mitt yrke och leva livet, säger Oliver