En praktikplats inom handel med utvecklingsmöjligheter

Jonna Dahlström och Sara Kristofferson läser båda sitt första år på handelsprogrammet på Yrkesgymnasiet Malmö. De har två mycket olika men spännande APL-platser med båda utvecklingsmöjligheter. Sara har sin praktik på Bik Bok, Emporia och Jonna arbetar på Ica Maxi.

Berätta om din arbetsplats, vad får du göra?
Jonna: Jag hade tidigare min praktik på Gina Tricot men har nu bytt så i början har det varit väldigt mycket att packa upp vara. Samtidigt har det varit ett väldigt spännande jobb för man kanske inte tror det man att packa upp alla leveranser kräver mycket eget ansvar. Jag är mestadels själv och fixar därför måste jag lägga upp min tid så alla avdelningar får sina varor i tid. Men min handledare har lagt upp en plan så jag kommer få mycket fler uppgifter.
Sara: Packa upp varor och hjälpa kunder i butiken. Det är roligt att få bemöta kunder. Det blir eget ansvar att jag ska kunna leverera god service till kunden, men vi alla hjälps åt!
Hur fick du din APL-plats?
Sara: Jag mailade först butikschefen så vi fick kontakt. Sen hjälpa skolan mig, både min yrkeslärare och APL-samordnare med detaljerna och sen fick jag platsen på Bik Bok.

Jonna: Jag gick dit själv och prata med dem och sa att jag var intresserad av att prova något nytt. Jag kände att jag ville ha något större företag och Ica är ju typ störst inom livsmedel.

Vad ser du för karriärmöjligheter inom branschen och vilka är dina framtidsdrömmar?
Jonna: Butikschef hade varit så himla kul, eller åtminstone ansvarig för en avdelning. Och min yrkesutbildning känner jag ger mig den möjligheten att utvecklas. För jag vill försätta växa inom Ica och se det ”stora hela” och hur jag kan utvecklas och bli framgångsrik inom koncernen.

Sara: Jag vill bli egen företagare med egna skönhetsprodukter.

Vad är det bästa med att studera till lärling?
Sara: Att inte bara är i skolan utan att vi är ute på praktik och lär oss vårt yrke istället. Som denna termin har vi till exempel bara svenska, engelska och idrott i skolan, resten teori och praktik, vilket jag tycker är så skönt och passar mig perfekt!

Jonna: För att istället enbart sitta och läsa oss till olika situationer och säljtekniker inom handel får vi vara ute på plats och lära oss och se hur det är i verkligheten. Som lärling får man ta det man lär sig ut i praktiken och lära sig hur det känns. Jag känner mig förberedd och jag blir bara mer och mer anställningsbar efter studenten för varje dag som går.