En oförglömlig utbytespraktik i Tyskland

En oförglömlig utbytespraktik i Tyskland: Heidi och Joakim på fordonsprogrammet berättar om sin tid i Gera 

Innan jul var Heidi Markeland Lundström och Joakim Ekström, som båda går i tvåan på fordonsprogrammet, iväg till Gera i Tyskland på praktik. Tre hela veckor spenderade de på BWM, Volkswagen och Audis serviceverkstäder. Deras vistelse i Gera är en del av en EU-finansierad satsning på att ge ungdomar möjlighet till utlandspraktik. Stipendiet täckte alla resekostnader, mat och boende och försåg eleverna även med fickpengar.

joakim och Heidi

Heidi som var i Tyskland för första gången säger att det var stor skillnad att praktisera på BWM i Tyskland jämfört med hemma i Sverige.

På BMW i Gera hade de väldigt mycket olika avdelningar som jag fick vara på. Jag fick gå runt och jobba med olika saker hela tiden och både lära mig av handledarna som först visade och genom att pröva mig fram själv. Innan resan var jag lite nervös, men det släppte sedan då vi lärde känna staden och dess invånare.

Under sin utbytespraktik fick Heidi och Joakim inte bara finslipa sina mekanikerkunskaper, utan fick även bredda sina vyer både språkligt och kulturellt.

Först var det väldigt svårt att förstå vad kollegorna sa. Det var inte många på verkstaden som pratade engelska i och med att Gera en gång tillhörde Östtyskland. I Östtyskland var det främst ryska som befolkningen lärde sig som andraspråk, förklarar Joakim.

Heidi beskriver stämning på jobbet, hur de ändå lyckades förstå varandra och lära sig mycket.

Kollegorna på jobbet var väldigt trevliga och vi hade mycket roligt ihop. De gjorde verkligen sitt bästa för att förklara. Jobbet som fordonsmekaniker skiljer sig inte så mycket åt i Sverige och Tyskland, så trots språkförbistringarna kunde vi ändå prata med varandra med enkla ord och genom att peka och visa.

Joakim som var på Audis verkstad berättar också att de fick lära sig mer om både Tyskland och Sveriges historia.

Volkswagen-verkstaden låg i en gammalmilitärbas där de haft militärbilar. Vi fick också åka till Leipzig och Lützen och titta på fältet där Gustav II Adolf stupade. Lite svensk historia helt plötsligt! Jag hade läst om det innan men det blev en annan sak när jag fick se det på riktigt.

På frågan om de skulle rekommendera andra elever att söka utbytespraktik säger Heidi och Joakim så här:

Vi skulle definitivt rekommendera andra elever att ta chansen och åka iväg på utlandspraktik. Vi fick massor av inspiration, hade roligt och lärde oss mycket genom att se hur de jobbar i andra länder. Det ser också bra ut på CVt och ger nya kontakter.