Emelie på handelsprogrammet har anställningen klar: ”blir ingen chock efter studenten”

Emelie Hvornum på Yrkesgymnasiet Malmö genomför sin APL på ICA Kvantum. I sommar tar hon studenten, och har redan en anställning klar.
– Är man driven finns det stora chanser till jobb, säger Emelie.

Yrkesgymnasiet Malmö kommer eleverna direkt ut i arbetslivet, och väldigt många får jobb redan innan studenten.

Emelie Hvornum går sista året på handels- och administrationsprogrammet och praktiserar på ICA Kvantum Emporia i Malmö. Under de senaste sex månaderna har hon arbetat i butiken.

– Jag gör allt möjligt. Jag har varit på varje avdelning för en att få så bred kunskap som möjligt. Detta inkluderat delikatessavdelningen och kassalinjen med självscanning, berättar Emelie.

Hon får även vara med och inventera och lägga beställningar på avdelningen hälsa och skönhet.

– Kollegorna har tagit emot mig med öppna armar. Om man visar att man vill och tar till sig kunskapen kan det leda till anställning, som det gjorde för mig.

Men det är inte bara nya kunskaper och en anställning Emelie tar med sig från sin APL (arbetsplatsförlagt lärande). Hon har även fått vänner för livet som hon umgås med utanför arbetstid.

– Allt är superbra. Jag är jättenöjd med min tid här.

Emelie tycker att Yrkesgymnasiet förberett henne väl inför arbetslivet. Hon tar studenten i sommar men har redan hunnit arbeta i tre år på riktiga arbetsplatser.

– Skolan skjutsar verkligen ut en i arbetslivet. Det blir ingen chock för mig efter examen. Det gäller att hitta en bra balans mellan skolan och APL, men det är oerhört värt det, säger hon.

Om Yrkesgymnasiet
Yrkesgymnasiet skapar jobb redan innan studenten. Eleverna lär sig sitt drömyrke genom minst 50% praktik på riktiga arbetsplatser.

Just nu är det omvalsperiod för gymnasievalen. Välj Yrkesgymnasiet här.