ELEVFONDEN

Elevfonden instiftades av Yrkesgymnasiet när era företag valde att efterskänka sitt lärlingsbidrag. Fonden har expanderat intensivt de senaste åren. Fonden sätter guldkant på elevernas utbildning genom att möjliggöra projekt och satsningar som annars skulle vara svåra att genomföra.

Elevfonden delade förra läsåret ut 684 800 kronor.

Här är några av de bidrag som delades ut från Elevfonden.

• Yrkesgymnasiet Göteborg

Yrkesgymnasiet i Göteborg fick 50 000 kronor för en temadag med fokus på att utveckla teambuilding.

• Yrkesgymnasiet Skellefteå

Skolan fick 20 000 kronor för en föreläsning i psykisk ohälsa.

• Yrkesgymnasiet Gävle

Vård- och omsorgsprogrammet fick 60 000 kronor för studieresa till Krakow och koncentrationslägret Auschwitz.

• Yrkesgymnasiet Örebro

Vård- och omsorgsprogrammet fick 50 000 kronor för studiebesök på olika vårdboenden och sjukhus i Serbien.

• Yrkesgymnasiet Stockholm

Skolan fick 45 000 kronor för att tillsammans med Friends genomföra en temadag mot mobbning och kränkningar.

• Yrkesgymnasiet Uppsala

Eleverna på skolan fick 20 000 kronor för en studieresa till Åland.

• Yrkesgymnasiet Sollentuna

Eleverna i Sollentuna fick 15 000 kronor för ett besök på en hantverksmässa.

• Yrkesgymnasiet Umeå

Hantverksprogrammet fick 60 000 kronor för att besöka en frisörskola i engelska Plymouth.

• Yrkesgymnasiet Skellefteå

Skolan fick 50 000 kr för integration- och upplevelsebaserade rörelseaktiviteter.

• Yrkesgymnasiet Sollentuna

El- och energiprogrammet fick 63 000 kronor för att investera i viktig mät- och styrutrustning för ett ge eleverna bättre kunskaper inför APL och lärlingstid.

ETT EXEMPEL

ELEVFONDEN FÖRVERKLIGAR DRÖMMAR OCH MÖJLIGGÖR PROJEKT.

När Linköping halvmaraton 2017 oväntat ställdes in agerade Yrkesgymnasiet Linköping direkt. Med stöd av Elevfonden kunde skolans personal och elever rädda löparfesten sommaren 2017 och därmed kombinera nytta med nöje.

Tanken var att den populära löpartävlingen, med över 1 200 löpare, skulle genomföras för tredje året i rad under 2017, men ett halvår innan ställde arrangörerna in Linköping halvmaraton och betalade igen anmälningsavgifterna utan större förklaring.

Men glädjande nog för alla löpare räddade Yrkesgymnasiet tävlingen och tog helt sonika över driften.

– Vi är en skola som vill göra skillnad och det här blev ett lysande tillfälle för oss att dela med oss av den glädje och gemenskap vi har. Vår satsning här på skolan gav också våra elever förutsättningar och en förståelse för hur viktigt det är med hälsa och träning. Vi är också en skola som vill göra skillnad och märkas i samhället och det här blev ett tillfälle att kombinera båda delar, dels att uppmuntra folk till att röra på sig, men också uppmuntra alla att springa för en god sak, konstaterade Sanna Pouramin, rektor för Yrkesgymnasiet i Linköping.

Tävlingen, som genomfördes 10 juni 2017, blev under Yrkesgymnasiet arrangörskap en monumental succé med inte mindre än drygt 800 (!) löparentusiaster som kantade Lin- köpings gator.

– Hela skolan var engagerad i tävlingen och alla elever bidrog till den här löparfesten som också – tack vare Elevfonden – blev ett perfekt tillfälle att ge något tillbaka till stadens invånare, dels näringslivet, men också till alla löpentusiaster som annars hade gått miste om det här loppet, konstaterade Sanna Pouramin.