Elevfonden möjliggör ännu en viktig resa – YG Gävle

gavle2

YG Gävle. Vård- och omsorgsprogrammet fick 60 000 kronor från Elevfonden för en studieresa till Krakow och koncentrationslägret Auschwitz den 10 till 12 mars. Eleverna kom själva med idén i samband med deras empatiarbete i en kurs. Specialpedagog och mentor för klassen, Therese Laurila, pratar om förberedelserna inför resan och bloggen där allt ska dokumenteras.

När vårdeleverna arbetade med en kurs om empati och människor blev de inspirerade att besöka koncentrationslägret Auschwitz, för att se vilka konsekvenser empatibrist kan få. Mentorn Therese tycker det ska bli en viktig upplevelse:

– Det är en väldigt värdefull resa att göra och jag tror absolut att den kommer betyda väldigt mycket för dem. Jag är också imponerad över hur eleverna har ordnat med allt själva. Redan från början var de drivande, och förutom att jag hjälpt dem att söka till Elevfonden har de själva ordnat boende, resa och en guide.

Många elever kommer att använda resan till sina examensarbeten och för att dokumentera den har de startat en blogg som de kommer att skriva i under resans gång. De hoppas kunna få med en intervju av en tidigare fånge från koncentrationslägret. Om de lyckas får vi se.

– Vi kommer att skriva om hur vi upplever det vi ser och lägga ut bilder. Den här bloggen blir framförallt viktig när det kommer till att påminna andra om hur det var under andra världskriget, speciellt med tanke på dagens Sverige, säger Therese.

Med resan kommer eleverna även att få nya infallsvinklar på världen och de ser verkligen fram emot att åka dit. Vissa har heller aldrig flugit och bara det kommer att bli spännande. Men samtidig är resan delad, för tillsammans med alla de roliga stunderna finns den påträngande verkligheten av vad som faktiskt ägt rum där.

Hur det går får vi se, klicka här för att följa den viktiga bloggen.