Eleverna på YG Västerås om studenten: ”Väldigt många saker jag kommer sakna med Yrkesgymnasiet”

Efter att ha studerat hårt i tre år är studentfirandet något många elever ser fram mot. Trots omständigheterna fick eleverna på Yrkesgymnasiet Västerås ett fint firande, med ett festligt besök på en restaurang som skolan hade ordnat. Vi passade på att träffa Shaho Salih och Alice Kinnunen som berättade om sina framtidsplaner!

Vad kommer du sakna mest från gymnasiet?
Shaho, handels- och administrationsprogrammet: Det är väldigt många saker jag kommer sakna med Yrkesgymnasiet. Dels att vi är en liten och familjär skola, alla känner alla och sammanhållningen är toppen. Det är väldigt tråkigt nu på grund av coronaviruset att vi inte kunnat spenderat sista tiden tillsammans, men på grund av vår grymma sammanhållning har vi ändå lyckats få ett bra slut på gymnasietiden. Jag kommer sakna stämningen, alla lärare och elever.

Vad har varit det bästa med din gymnasietid?

Alice Kinnunen, vård- och omsorgsprogrammet: Jag är bara otroligt tacksam över alla människor jag träffat ute på min APL, just för att jag inte bara lärt mig om yrket utan även om människor på ett sätt som jag inte tror man gör på samma sätt när man bara är runt samma grupp av människor hela tiden som de flesta ungdomar är. Jag känner att jag har utvecklats mycket som person genom att ha gått på YG just eftersom man genom sin APL ’’utsätts’’ för saker man kanske inte är van vid eller hade förväntat sig.

Vad är dina planer efter gymnasiet?
Shaho: Mina planer efter studenten är att jobba. Som tur är så har jag genom Yrkesgymnasiet, APL och genom att ha visat framfötterna på min APL plats, lyckats få jobb nu redan innan jag tagit studenten. Jag har gett 100 procent hela vägen just för att visa framfötterna så mycket jag kan, vilket nu har resulterat i en anställning.

Alice: Jag hade planer på att studera kreativt skrivande i Canada och sedan arbeta på sidan av. Dock kommer jag nog bara arbeta som undersköterska på grund av viruset, och när det lagt sig och man får resa igen så kommer jag påbörja mina ’’riktiga’’ planer. Jag arbetar för nuvarande på ett LSS boende som jag varit på nu i två års tid, så jag blir nog kvar där tills vidare om jag inte lyckas ta mig in mer inom sjukvården.

Stort grattis till alla elever som har tagit studenten – vi önskar er all lycka till i framtiden!