Elev på Yrkesgymnasiet med i kampen mot Coronaviruset

Emma Lund på Yrkesgymnasiet Huddinge genomförde sin APL på Södersjukhusets akutmottagning under den intensiva smittperioden.
– Det var ingen tvekan att jag ville stanna kvar och hjälpa till, säger Emma.

vård- och omsorgsprogrammetYrkesgymnasiet Huddinge blir eleverna anställningsbara som undersköterskor direkt efter studenten.

Emma Lund går tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet. Under hela mars har hon varit ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Södersjukhusets akutmottagning. Där har hon fått göra i princip allt med praktisk omvårdnad så som blodprovstagningar och blodtrycksmätningar.

Men hon har även fått kliva in och hjälpa i kampen mot coronaviruset. Mars månad var oerhört hektisk på södersjukhuset på grund av alla covid-19-patienter. Trots detta var det ingen tvekan för Emma att stanna kvar och fullfölja sin praktik.

– Jag visste direkt att jag ville stanna kvar och hjälpa till att ta hand om de svårt sjuka. Det var lite läskigt eftersom jag aldrig upplevt en pandemi tidigare, men vi hade bra skyddsutrustning och kunde känna oss ganska säkra, berättar hon.

Emma tycker att utbildningen förberett henne riktigt bra för APL, och att alla kollegor varit oerhört snälla och hjälpsamma.

– Det har varit väldigt utvecklande, även om det så klart blev speciellt på grund av pandemin.

Efter studenten ska hon arbeta på ett LSS-boende, och sedan hoppas hon på att kunna arbeta på SÖS akutmottagning igen. Hon trivs bra med det höga tempot och variationen på arbetsuppgifterna.

– Jag vill absolut arbeta där jag gått min APL, och jag tror att det finns stora möjligheter för mig att göra det.

Om Yrkesgymnasiet

Yrkesgymnasiet skapar jobb redan innan studenten. Eleverna lär sig sitt drömyrke genom minst 50 % praktik på riktiga arbetsplatser. Just nu är det omvalsperiod för gymnasievalen. Välj Yrkesgymnasiet här.