Elev i fokus: Isak Kangasniemi om att gå på Handelsprogrammet

[ingress]Isak Kangasniemi går första året på Handelsprogrammet på Yrkesgymnasiet Stockholm. Han har valt att gå handelsprogrammet på Yrkesgymnasiet då det ger honom stora möjligheter inom handels- och inköpsbranschen. Han berättar också att skolans upplägg gör det lätt för honom att kombinera studier, praktik och fritidsintressen.[/ingress]

isak svartvit beskärd

-På fritiden tränar jag fotboll och innebandy alla dagar i veckan. Efter gymnasiet vill jag både jobba och plugga vidare inom inköp och testa produkter. Kanske skulle jag vilja starta mitt eget företag som testar och säljer fotbollsskor.

Just nu praktiserar Isak på Stadium som säljer just sportartiklar. Han tycker att det ger honom goda förutsättningar för att lyckas i framtiden som inköpare. Som förstaårselev har Isak nio klasskamrater på handelsprogrammet som alla varvar tre veckors praktik på arbetsplats med fyra veckors studier i skolan.

-På praktiken får du kontakter och arbetslivserfarenhet redan på gymnasiet. Många elever väntar till efter gymnasiet med att bygga upp ett kontaktnät. Gör du mycket praktik redan på gymnasiet och gör bra ifrån dig är chansen stor att chefen kommer ihåg dig och kanske kontaktar dig i framtiden om jobb. Med praktik är det helt klart lättare att få anställning direkt efter studenten.

Den största utmaningen som praktikant inom handelsbranschen tycker Isak är att ge kunderna den bästa servicen när man är ny på sin praktikplats och behöver lära sig var alla varor finns. Att kunna kommunicera med kunderna är också en utmaning, men tiden i klassrummet på Yrkesgymnasiet ger honom en bra grund.

-Det första som vi började lära oss om i skolan var just hur man bemöter kunder.