Elektriker rätt val för Anna

[one_half] [ingress]Anna Hilpinen pluggar till elektriker på Yrkesgymnasiet i Huddinge. Hon visste tidigt att hon inte ville gå en teoretisk utbildning.
-För mig sitter det i generna att arbeta med händerna, berättar Anna.[/ingress]

Hennes kusiner har byggfirma, farbrodern jobbade på elföretag och pappan är truckförare. Anna testade på alla dessa yrken när hon stod inför sitt gymnasieval.
-Av de yrkena var elektriker mest spännande, säger hon.

Anna pratade med studie- och yrkesvägledaren på sin högstadieskola som tipsade henne om Yrkesgymnasiet.
-Jag tycker mycket om det praktiska, så jag ville gå en lärlingsutbildning. Sen var jag på öppet hus och fick träffa lärare, det gjorde att jag kände en trygghet. Sen ligger skolan nära där jag bor också!

Anna hade ett annat önskemål också:
-Jag jobbar bäst med killar, när det är tjejer i klassen pratar jag för mycket om annat, skrattar hon.

[/one_half] [one_half last]

Nu är hon ensam tjej i klassen och trivs utmärkt på skolan i Huddinge.
-Det är en ganska liten skola, så man lär känna alla bra och vi har väldigt bra sammanhållning.

Redan tidigt när de började gymnasiet fick de arbeta mycket praktiskt.
– Jag tror att vår lärare, Torbjörn, visste att många valt den här utbildningen för att man vill jobba praktiskt.

Anna har nyss gjort en veckas praktik på CityNet där hon fick göra fiberkopplingar och installationer för att dra fiber till Telias nät för telefon och dator.
-Det är väldigt bra att få vara med och arbeta och se hur arbetsmarknaden ser ut, säger Anna som ser fram emot mer praktik under vårterminen.

Efter gymnasiet ska hon göra sina lärlingstimmar för att bli elektriker, därefter funderar hon på att läsa på universitet eller högskola för att bli elingenjör och eventuellt egen företagare.
-Jag har redan pratat med vår SYV för att jag ska lägga till kurser för att få högskolebehörighet.

[/one_half]