Efterlängtade gymnasieprogram startar till hösten i Borås

Många elever efterfrågar fler praktiska gymnasieutbildningar i Borås. Höstterminen 2020 startar därför Yrkesgymnasiet, en skola där 9/10 av eleverna får jobb direkt efter studenten. Den nya gymnasieskolan i Borås är efterlängtad enligt Naser Azizi, kommunikatör på Yrkesgymnasiet.
– Det har varit positiv respons både från eleverna och SYV:arna och det känns som att intresset blommar ut mer och mer för varje dag, säger Azizi.

Yrkesgymnasiet har under en längre tid planerat för att starta en skola i Borås. Hösten 2020 öppnar nu skolan, till en början med fyra praktiska program: Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och Energiprogrammet, Fordon- och transportprogrammet och Barn- och fritidsprogrammet. Det är program som är populära bland eleverna och där det dessutom finns en stark efterfrågan efter arbetskraft.

– Det är viktigt enligt mig att möta efterfrågan av de praktiska linjerna. Praktiska linjer behövs oavsett vart i landet vi befinner oss. 9/10 av våra elever på våra skolor får jobb direkt efter studenten inom sitt valda yrke och många har dessutom sommarjobb samt extrajobb under helgerna, vilket är fantastiskt, säger Yrkesgymnasiets kommunikatör Naser Azizi.

Eleverna på Yrkesgymnasiet Borås kommer att lära sig tillsammans med lokala aktörer och företag på arbetsmarknaden. Mer än halva studietiden kommer att vara på en arbetsplats tillsammans med en handledare.

– På Yrkesgymnasiet behöver du inte vänta tre år på att få börja din yrkeskarriär. Hos oss får du lära dig ett yrke genom att göra det på riktigt då mer än hälften av studietiden är på en arbetsplats vilket ger erfarenhet och kontakter, berättar Azizi.

För att eleverna ska trivas på sina praktikplatser har skolan anställda som hjälper eleverna med processen.

– Vi har APL-samordnare på alla våra skolor som hjälper eleverna och ger stöd när de ska komma ut på en praktikplats. På APL-platsen har eleven även en arbetsledare som stegvis går igenom alla grunder och vad som görs på just den specifika arbetsplatsen. Vi samarbetar med flera hundratals stora företag som till exempel Skanska, Volvo, Scania, Bravida, Mekonomen, NCC och PEAB.

Yrkesgymnasiet Borås lokaler kommer att finnas vid köpcentrumet Knalleland på Getängsvägen 27. Nu fortgår arbetat för att få klart skolans alla klassrum och rekrytera lärare. Under tiden förbereder sig Naser Azizi för omvalet, då många elever visar ett ökat intresse för de praktiska programmen.

Omvalet öppnar i Borås den 15 april och avslutas den 15 maj.