Därför valde Amanda hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet

Amanda Ek beskriver sig själv som en glad och social person som trivs där det händer mycket. För henne är därför hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet Umeå den perfekta matchningen: Där får hon lära sig ute på en riktig arbetsplats och träffa nya människor varje dag.

En vanlig skoldag kan se ut på många olika sätt för Amanda Ek. Hälften av tiden är hon i skolan och lär sig i vanliga klassrum; resten av tiden är hon på Elite Hotel Mimer och tränar på sitt framtida yrke under arbetsplatsförlagt lärande (APL). Upplägget passar Amanda perfekt.

– Det som lockade just mig att börja på Yrkesgymnasiet var att man har halva utbildningstiden ute på APL. Det har alltid varit det bästa sättet för mig att lära mig nya saker, säger hon.

Valet av program var också enkelt för Amanda.

– Jag är en pratglad tjej, som gillar att ta för mig och som gillar när det händer mycket runtomkring mig. Då tyckte jag att hotellbranschen passar mig bra eftersom jag inte skulle kunna se mig själv jobba på ett kontor.

På Elite Hotel Mimer får Amanda nu göra det hon trivs bäst med; att möta nya människor och se till så att de nöjda med sin hotellvistelse.

– Jag får chansen att testa på olika avdelningar och se hur deras arbetsuppgifter kan se ut. Jag har lärt mig hur det är att ha ett ”riktigt” arbetsliv. Sedan har jag lärt mig hur viktigt och uppskattat service är bland gäster. Mitt mål att gästerna alltid ska känna sig välkomna och känna sig lyssnade på utifrån deras behov.

Efter studenten vill Amanda fortsätta arbeta med människor och service.

– Det jag skulle vilja jobba efter studenten är receptionist, antingen utomlands eller i Sverige, turistguide eller inom marknadsföring.

Hur är det att gå på Yrkesgymnasiet?

– Jag trivs jättebra med att gå på Yrkesgymnasiet! Det finns så många härliga lärare som stöttar ens skolgång med hjälp och stöd. Det är en lugn skolmiljö.

Under omvalet kan du också välja hotell- och turismprogrammet – boka in en privat rundvisning för att få veta mer!