Branschen skriker efter arbetskraft – nu startar YG Göteborg restauranglinjen

Till höstterminen 2019 startar Yrkesgymnasiet i Göteborg två nya program. Ett av dessa är Restaurang- och Livsmedelsprogrammet med inriktning på kök och servering. Efter studenten kan eleverna arbeta som exempelvis kock, kallskänka eller servitris/servitör, yrken som idag är otroligt eftertraktade.

Enligt SVT.se är bristen på kockar just nu det största problemet för svensk besöksnäring. De förklarar att det behövs ytterligare 5500 kockar fram till år 2023 för att fylla upp efterfrågan från restaurangerna och dess gäster. Samtidigt berättar Lars-Peter Hielle på Sveriges Radio att vi går ut och äter på restaurang allt mer och att vi även har blivit mer kräsna vad gäller både smaker och råvaror.

Det finns idag över 300 lediga jobb inom restaurangbranschen i Västra Götaland vilket visar våra framtida elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet hur många möjligheter det finns för dem. Yrkesgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram är också ett program med många fördelar. Att eleverna spenderar halva sin gymnasietid ute på en arbetsplats (APL) resulterar i att de redan har 1,5 års erfarenhet av branschen på sitt CV när de tar studenten. För arbetsgivare kan en lärlingsutbildnings ses som en stor merit då de fått lära sig yrket rent praktiskt ute på en riktig arbetsplats under sin studietid.

En lärlingsutbildning på gymnasienivå ger inte alltid eleverna en direkt högskolebehörighet. Detta är något vi på Yrkesgymnasiet uppmuntrar våra elever till att sträva efter. Varje elev kan enkelt välja till de kurser som behövs i sitt individuella val som ingår i kursplanen för att bli högskolebehörig. Våra elever får dessutom planera en utbildningsresa utomlands för att stärka sina kontakter och för att bredda sina vyer.

Restaurangbranschen skriker efter personal och vi är därför väldigt glada över att få vara med och hjälpa till att utbilda framtida arbetskraft. En lärlingsutbildning som denna öppnar upp flera dörrar med fantastiska möjligheter för de elever som har en stor passion för matlagning och service. Vi på Yrkesgymnasiet i Göteborg ser väldigt mycket fram emot att starta detta program och utbilda framtidens stjärnkockar och servitriser.

Är du intresserad av vårt nya program? Då är du varmt välkommen att besöka oss under vårt öppna hus onsdagen den 8/5 kl. 17.00-19.00 Ranängsgatan 9. Hoppas vi ses där!

Källor:
http://www.gp.se/ekonomi/akut-brist-p%C3%A5-kockar-i-sverige-1.3726978
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=6449826
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/tusentals-kockar-saknas-stor-brist-i-hela-landet