”Att sitta tre gymnasieår bakom skolbänken kändes inte som ett alternativ”

På Yrkesgymnasiet har eleverna APL (arbetsplatsförlagt lärande) mer än hälften av studietiden, vilket gör det möjligt att testa många olika arbetsplatser för att hitta en som passar. Någon som hittade helt rätt på första försöket är Vincent Da Re som går på El- och energiprogrammet. Han har haft APL på företaget Elfabriken under alla tre år på gymnasiet och har dessutom sommarjobbat där.

 Vincent De Re ville komma ut och arbeta praktiskt under gymnasiet, berättar han. Lärlingskonceptet på Yrkesgymnasiet passade därför perfekt för 17-åringen.– Att sitta tre gymnasieår bakom skolbänken kändes inte som ett alternativ. När jag fick reda på att YG hade lärlingskonceptet kändes det som helt rätt val.

Vincent har trivts bra med det valet och tycker om att ha APL under studietiden.– Det är roligt och lärorikt. Man får verkligen se vad det är man lär sig. Inte bara sitta i skolan och jobba teoretiskt med det, utan man får verkligen komma ut och lära sig varför man har nytta av att lära sig ett yrke praktiskt.

Har visat framfötterna under APL

Under alla tre år på gymnasiet har Vincent varit på Elfabriken där han får testa på att jobba som elektriker. Han har dessutom lyckats få sommarjobb på praktikplatsen.

Det var Vincent själv som gick sin handledare och frågade om han kunde få jobba extra, berättar han.

 – I och med att jag visat framfötterna redan från dag ett så ökade ju chanserna att jag faktiskt skulle få extrajobb. Sedan gäller det ju att hålla i det också. Att man inte tar det för givet att man har ett säkert extrajobb bara för att man har APL där. Det gäller ju att hela tiden visa vad man går för, även under tiden man har ’’vanlig’’ APL.

Vad är det bästa med att gå el- och energiprogrammet?

–  Att man fått lära sig nya saker varje dag och vetskapen av att alla nya saker jag lärt mig kommer gynna mig i framtiden och hjälpa mig på vägen till min dröm som är att bli elkraftsingenjör.