Asrin är redo för framtiden

[ingress]Redan efter halva utbildningen till undersköterska på Yrkesgymnasiet Linköping har Asrin Kurdi skaffat sig mycket erfarenhet.
– Jag är inte orolig för att inte få jobb, säger hon och skrattar.[/ingress]

Asrin ville gå en utbildning som gav henne möjlighet att jobba med människor, och valet för på Omvårdnadsprogrammet. Hon valde mellan Yrkesgymnasiet och en annan skola, men praktiken fick henne att välja YG.
– Jag var lite skoltrött. Det är jättebra att ha teori och praktik parallellt! Man förstår det som står i böckerna bättre när man får vara med om det i verkligheten på en arbetsplats också, säger hon.

Olika praktikplatser
Asrin har hunnit vara på inte mindre än fyra olika praktikplatser; ett kombinerat demensboende, sjukhem och äldreboende, inom psykiatrin, ett vårdboende och nu senast har hon fått praktik på ett gruppboende.
– Jag har valt att vara på olika praktikplatser. Jag vill ta vara på praktiktiden och hinna se så mycket som möjligt.

[quote style=”style1″ align=”none”]Det är jättebra att ha teori och praktik parallellt! Man förstår det som står i böckerna bättre när man får vara med om det i verkligheten på en arbetsplats också.[/quote]

Efter praktiken förra vårterminen fick hon sommarjobb och nu har hon fått en timanställning på samma arbetsplats. Hon har också sommarjobbat på barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
– Jag har också fått jobb som cirkelledare. Varje torsdag har jag matlagningskurs för sex personer med Downs syndrom. Det jobbet fick jag inte genom en praktikplats, men utbildningen var en merit! Alla jobb är jättebra att ha i cv:t, det visar att man kan.

Asrin är väldigt nöjd med utbildningen på Yrkesgymnasiet.
– Jag har utvecklats jättemycket, både som person och med studierna. Det har blivit roligt att läsa för att man kan koppla det till verkligheten och förstår det bättre.

Liten klass stor fördel
I klassen är de bara åtta stycken, så de får den individuella hjälp de behöver.
– Sandra, vår lärare, känner oss bra och vet vad vi behöver. Hon förbereder oss bra inför praktiken; vad vi kan vänta oss och vad som kan hända. Hon besöker oss på praktikplatsen minst varannan vecka.

I framtiden vill hon jobba med handikappade och kanske utbilda sig till logoped eller något annat som behövs för det hon vill jobba med. Asrin har valt att utöka sitt program för att få högskolebehörighet.
– Jag läser modersmål, naturkunskap, svenska, matte, idrott och hälsa, samhällskunskap och medicinsk grundkurs i mitt utökade program. Det är mycket, men jag tror att det kommer att gå bra för jag har verkligen viljan och är motiverad!