APL som rörläggare

På Yrkesgymnasiet i Malmö har vi bland annat två elever som läser VVS- och fastighetsprogrammet, som har sin praktik på Rörjouren, ett stort VVS-företag i Skåne. Vi besökte eleverna som berättade om sin APL och sina framtidsplaner.

mahdi

Mahdi Najafi, VF15

Vad tycker du är det viktigaste med din APL-plats?
– Att lära sig mycket och alltid göra sitt bästa. Jag vill att min handledare ska vara nöjd med mitt arbete. Jag tycker om att hälften av gymnasietiden är ute på praktik. Man lär sig bäst då och man får bra rutin på sitt arbete. Är det något jag känner mig osäker på, kan jag alltid fråga min handledare.

Tycker du att praktiken ger dig möjligheter inför framtida mål?
– Ja absolut! Om jag fortsätter att ge allt är det större chans att jag får ett bra jobb i framtiden. Som rörläggare är det viktigt med praktik så man får prova det mesta på arbetsplatsen.

Vad tror du att du gör om 5 år?
– Jag tror och hoppas att jag jobbar som rörläggare på ett ställe som jag trivs på. Mitt mål är att få jobba på Rörjouren.

Mohamed Kolagasi, VF14Mohamed

Vad är det viktigaste att tänka på när man är ute på APL?
– Att alltid komma i tid, lyssna och ta till säg och att våga ta ansvar.

På vilka sätt tycker du att praktiken ger dig möjligheter inför dina framtida mål?
– Det är på många olika sätt. Det är riktigt bra att ha mycket praktik för man lär sig mycket bättre i praktiken. Man får prova på olika saker och man känner att man utvecklas mycket varje dag. Jag har en jättebra handledare som alltid hjälper till.

Vad tror du att du gör om 5 år?
– Jag tror att jag kommer jobba som rörläggare. Jag trivs väldigt bra som det redan nu och tycker att det blir mer och mer spännande ju mer jag lär mig.

Vi träffade även Marie Freiding, deras handledare som är arbetsledare för rörläggarna och som arbetat på företag i snart fyra år. En av hennes rörläggare Robert Pahmkvist var också på plats.

Varför är du handledare och valt att ta emot elever?Marie Rörjouren

– De måste få möjligheten att lära sig! Det är jätteviktigt med erfarenhet i denna bransch och därför tycker jag det är självklart att ta emot praktikanter, säger Marie.

Vad tycker du är bäst med att ha en ungdom på APL?

– Jag tycker det är bra att mina rörläggare kan lära och bidra till ungdomarna. APL är för elevens skull, säger Marie.

– Det är väldigt roligt att få lära eleverna något och se dem utvecklas under tiden de är här, säger Robert.

Hur ser en dag ut när man har APL hos er?

Det ser exakt likadan ut som för våra rörläggare. Eleverna följer med överallt och är med. Vi utför mycket serviceuppdrag som de följer med på.

Hur skulle du beskriva VVS branschen och vad är ditt bästa tips till intresserade ungdomar?

– Det är en rolig bransch med snabba puckar. Helt plötsligt får du ett samtal om en läcka som du snabbt måste åtgärda och det är väldigt tillfredställande när man hjälper en kund på detta sätt. Detta resulterar i att arbetet är väldigt varierande och har en rolig jargong.

– Mitt bästa tips är alltid att titta på den rörläggare man ”går bredvid” och våga fråga – det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.