APL-platsen hjälper Kevin nå sitt drömyrke

Kevin som läser handelsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö gör APL (praktik) som säljare på Åhléns City Malmö. Med siktet inställt på bilbranschen samlar han på sig kunskap och erfarenhet för sin framtida yrkesroll.

På herravdelningen möter vi Kevin som är i full fart att packa upp det senaste vårmodet. Vi slår oss ned för en pratstund med Kevin och hans handledare Heléne Gustafsson, avdelningschef för mode på Åhléns City Malmö.
– Jag blev glatt överraskad över att Kevin hade så mycket med sig från skolan, säger Heléne.

Heléne är väldigt positiv till lärlingsutbildningar.
– Jag tror inte man riktigt vet vad det handlar om när man sitter i skolan och läser det teoretiska utan det är faktiskt när man är på plats som man ser vad det handlar om. Jag tror att många har uppfattningen att man går och hänger ett litet plagg på en galge någonstans och mycket mer än så är det inte. Men det är ju så mycket bakom med alla varor och att man fokuserar mer och mer på kunden.

Kevin har varierande arbetsuppgifter. Allt ifrån att hjälpa kunder till att packa upp varor och ta betalt i kassan.
Han blev förvånad över hur mycket det är att göra på ett ställe som Åhléns City. Det är inte bara att hänga upp kläder på galgar
– Roligast är kundbemötande för att alla kunder är så olika och det är en utmaning. Jag tycker också det är kul med prismärkning och varuplock när man inte har en kund som behöver hjälp.

Handelsläraren på Yrkesgymnasiet har gjort ett flertal besök på praktikplatsen, både spontana och planerade besök med handledaren. Skolan följer kontinuerligt upp vilka uppgifter Kevin har genomfört.

Vi frågar Heléne Gustafsson hur hon skulle beskriva Kevin.
– Energisk och vill väldigt mycket. Det är bra att han har ett mål för framtiden som han kan fokusera på. Det jag tror Kevin kommer att ha med sig härifrån är kundbemötande och kunskapen att hantera olika människor med olika behov. Jag tror han kommer lära sig jättemycket som han kommer ha nytta av i sin framtida yrkesroll vad gäller försäljning.