Anna börjar sin framtid på NEA-gruppen

[ingress]Anna Hilpinen pluggar till elektriker på Yrkesgymnasiet Huddinge. Läs om hennes praktik på NEA-gruppen.[/ingress]

Namn: Anna Hilpinen
Program, skola: El- och energi, Yrkesgymnasiet Huddinge (åk 1)
APL-plats: NEA-gruppen

Varför är du just här? Hittade du din praktikplats själv eller valde du bland alternativ läraren tagit fram?
Jag anser att eftersom att jag har så pass höga ambitioner av det jag själv vill uppnå, att jag vill ha min praktik på en större firma. Jag hittade praktikplatsen själv, skickade iväg mitt CV till chefen och ringde och bokade in en tid veckan innan praktiken började.

Vad får du göra på praktiken?
Jag får göra allt möjligt på min praktik, jag följer nästan alltid en elektriker som visar vad det är som jag ska göra, och så får jag testa. Jag får göra allt från grundläggande elkunskaper, till mer avancerade som man egentligen ska göra först i tvåan eller trean.

Vad är bäst med att göra praktik?
Det bästa med min praktik är mina arbetskamrater, vi är runt tio stycken på samma bygge och alla är väldigt lätta att tala till. Man vågar fråga dem om man inte är helt hundra på det man ska göra. Det känns som en trygghet att kunna fråga när man är osäker, för jag representerar ändå hela skolan och dess elprogram.

Vad lär du dig och vilka erfarenheter tar du med dig från praktiken?
Jag lär mig allt på praktiken, jag lärde mig de grundläggande kunskaperna under första terminen i skolan, men jag får utöva dem och verkligen nöta in dem på min praktik. Att vara ute på praktiken ger mig en stor erfarenhet av hur man ska tala till sina arbetskamrater, hur man ska bete sig på arbetsplatsen och hur man ska möta de andra personerna i de andra yrkesgrupperna. Det har även fått mig att inse hur viktigt det faktiskt är med att ha en trygghet till de man jobbar med om man är nybörjare som vi lärlingar är. Det är trotts allt där vi ska lära oss det mesta av vårt yrkesval!