Amanda Ek om hur det är att läsa hotell- och turismprogrammet

Yrkesgymnasiet startade programmet för hotell- och turism hösten -19 och hittills är det, föga förvånande, ett mycket uppskattat program. HT-eleverna får testa på allt vad branschen har att erbjuda – en hel del det vill säga. Men ta inte oss på orden, hör det från en elev!

Hej Amanda, presentera dig lite kort!

-Hej! Jag heter Amanda jag är 17 år och kommer från Umeå. Jag skulle beskriva mig som ärlig, spontan och öppen för nya saker!

Du läser Hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet, hur kom det sig att du valde det?
-Eftersom jag älskar att träffa och prata med nya människor! Jag kan inte tänka mig en utbildning som skulle passa mig bättre.

Du har nästan avklarat ett helt läsår på HT nu, vad tycker du hittills?
Det känns jättebra! Jag har valde helt rätt och har aldrig ångrat mig. Jag har redan fått testa på och lära mig stora delar av hotellbranschen, det har gett mig mersmak. Mitt favoritområde är receptionen, där får jag träffa alla gäster och bemöta dem på bästa sätt!

Vem bör söka Hotell- och turism?
-För mig är det någon som, likt mig själv, gillar nya utmaningar, resande, att träffa nya människor och brinner för service och bemötande.

Det är ju en lärlingsutbildning vilket innebär en hel del praktik, vad är det bästa med det och har du några tips till de som funderar på att söka?
Man måste vara beredd på att ansvaret ökar med praktiken. Det fungerar precis som ett jobb och det gäller att sköta de självklara grejerna, som att hålla tider exempelvis. Uppsidan är förstås att man drar enorma erfarenheter och att man får lämna skolbänken med jämna mellanrum. Sist men inte minst så leder APL inte sällan till sommar- och/eller extrajobb!

Var har du gjort din APL/praktik?
-Scandic plaza i Umeå. Det har varit super! Gästerna har varit väldigt trevliga och personalen har verkligen tagit hand om mig på ett bra sätt.

Tack Amanda!

Klicka här för att läsa mer om Hotell och turismprogrammet.