4 fördelar med Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du jobba kreativt och ha många olika valmöjligheter? Vi listar fyra anledningar till varför du ska välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Yrkesgymnasiet.

Enligt Svenskt Näringsliv upplever många ungdomar att det saknas information om yrkesprogrammen och söker därför inte till dem – trots en enorm efterfrågan på examinerade yrkeselever och att många ungdomar passar som handen i handsken på en yrkesutbildning.

 1. Kreativt yrke
  Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som gillar att vara kreativ och att smaka riktigt god mat som du har skapat från grunden. Kock eller kallskänka är ett yrke där endast fantasin sätter gränserna.
 2. Arbetsmöjligheter
  Andelen utbildade yrkesutbildade inom restaurang- och livsmedel beräknas inte besvara efterfrågan. Enligt Arbetsförmedlingen kommer därför kockar, kallskänkor hovmästare och servitörer ha väldigt bra möjligheter till jobb på både ett och fem års sikt. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ligger också högt på Ekonomifaktas lista över gymnasieprogrammen som snabbast leder till höga löner och stabila positioner på arbetsmarknaden.
 3. Besöksnäringsprogram
  Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder inte bara till jobb inom restaurang. Programmet ger även breda kunskaper som gör att du kan jobba med det mesta inom service och besöksnäring. Du tränar till exempel samarbetsförmåga och entreprenörskap. Dessutom får du lära dig om planering och ekonomi. Kocken Markus Nyberg berättar i en artikel i Svenskt Näringsliv om programmets bredd:

  – Restaurang och livsmedelsprogrammet är ju egentligen ett besöksnäringsprogram med mängder av olika yrken, säger Marcus Nyberg.

 4. Jobba utomlands:
  Programmet ger många möjligheter att jobba internationellt. Grunderna i restaurang, hotell och service är samma över hela världen. Under utbildningen får du dessutom lära dig om internationella och lokala mattraditioner. Eftersom restaurangbranschen blir alltmer internationell får du också fördjupade kunskaper i engelska. Kan du tänka dig att jobba i Paris, London eller New York? Kanske vill du testa att jobba i flera olika världsdelar? Med Yrkesgymnasiet har du alla möjligheter. Få rätt kunskaper för att förvekliga din dröm.

Vill du också ha stora möjligheter att jobba kreativt var som helst i världen? Läs mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet här.