Entreprenörer på Yrkesgymnasiet Malmö bidrar till en bättre värld

Nyligen hade tre handelselever som valt kursen Mat & Butik ett minicafé på Yrkesgymnasiet Malmö som var öppet under lunchen för de som var sugna på något gott efter sin vanliga lunch. Vinsten som de tjänat in från försäljningen doneras till Djurens vänner i Malmö.

Det var Charlotta, Zahra och Nathalie från Handelsprogrammet som var dagens entreprenörer och som låg bakom caféverksamheten. När tjejerna inte är i skolan så är de på sina APL platser och tar hand om sina kunder på både Blomsterhörnan, Only och Seven Eleven.

Trivs ni på era APL platser och får ni lära er mycket?

– Ja, jag trivs jättebra, svarar Zahra, bästa APL platsen. Charlotta som praktiserar på Blomsterhörnan kan tänka sig att praktisera i en matbutik och lära sig om det, och så känner även Nathalie som har fått jobb på Only och vill också prova på att praktisera i en matbutik, avslutar Charlotta och Nathalie att svara.

Hur kom ni på denna idé?

– Charlotta, Zahra och Natalie svarar samtidigt i kör; Det var Göran, vår mentor som tipsade oss, men vad vi skulle sälja kom vi på själva! Vi kom på igår kväll vad vi skulle sälja, och det tog fem timmar att baka, fortsätter Zahra att berätta.

Hur går det?

– Det går jättebra, vi har bara haft öppet ca 20 minuter, och på den tiden har vi hunnit sälja för 75 kr, svarar Charlotta. Nathalie fortsätter att berätta; Vi har gått runt på skolan och delat ut smakprov på kladdkakan m grädde, för att locka till oss fler kunder och det har hjälpt oss att öka försäljningen.

Var det mycket att förbereda?

– Nej, svarar Nathalie och Charlotta, det var inte så mycket att förbereda. Förutom bakningen, avslutar Zahra med att svara; det tog fem timmar att baka och sen var jag också och handlade alla ingredienser, så det tog också lite tid.

Varför valde ni att donera eventuella vinster till Djurens vänner i Malmö?

– För att vi gillar djur, svarar alla samstämmigt, och vi har alla djur; två hundar, kanin och katt, avslutar Charlotta, Nathalie och Zahra intervjun med att svara.

Untitled-7