Jonathan berättar om sin APL på Skoda

Jonathan läser sitt första år på Yrkesgymnasiet Malmö på Fordonsgrammet. Vi besökte honom på hans APL plats där han berättar om sin APL och framtid.

Vad är det viktigaste med din praktikplats?

– Att man ska trivas och att man ska få göra sakerna själv och inte bara titta på. Utan på min praktikplats får jag själv göra flera moment och får tips under tiden och de visar mig hur jag kan göra för att kunna underlätta mitt arbete. Sen tycker jag att APL är en bra metod att få kunskap genom eftersom jag kan ställa mycket frågor och gå runt och faktiskt se hur alla gör.

På vilket sätt tycker du APL ger dig möjligheter inför framtida mål?

– Jag tycker de är duktiga på min APL och jag lär mig mycket. De visar bra och är tydliga med vad ska göra som är bra för framtiden. Det kan även göra mig mer anställningsbar.

Var ser du dig själv om 5 år?

– I en verkstad, kanske på Skoda – jag trivs väldigt bra på denna arbetsplats.

Varför tycker du att man ska plugga till lärling?

– För att man får lära sig på plats genom och göra – inte bara vara i skolan.

Vi träffade även Jonathans handledare, Mikael Persson som arbetar som verkstadsansvarig på Skoda i Malmö och har gjort det i 30 år i år.

Varför är du handledare och valt att ta emot elever?

– För mitt eget intresse plus att det är ungdomarna som är vår framtid. Sen är det i flesta fall väldigt tacksamt att vara handledare, trevligt att ta emot ungdomarna och kunna bidra.

Vad tycker du är bäst med att ha en elev som praktiserar hos dig?

– Framför allt är det roligt att se utvecklingen, både i arbete och som individ. Det kan ofta vara ett annorlunda klimat på en arbetsplats, hjärtligt men annorlunda, och på så sätt se hur eleven utvecklas i det.

Vad behöver man kunna innan man kommer hit?

– Egentligen är det endast ett brinnande intresse och lite grunder och vad det handlar om som man lär sig direkt i skolan. Annars lär man sig här i verkliga livet och se hur saker och ting fungerar!

Hur skulle du beskriva fordonsbranschen och vad är ditt bästa tips till ungdomar som är intresserade?

– Spännande och utvecklande! Det händer mycket och det gör det fort. Det börjar komma fler hybrider och elbilar, mer åt ingenjörshållet som jag tror kan höja statusen på yrket ännu mer. Sen mitt tips är att ta vara på tiden på en praktikplats. Våga fråga mycket och hjälpa någon hela tiden för att upptäcka olika uppgifter.

Skoda Mikael.JPG