Frisörelever på Yrkesgymnasiet Gävle skapar värme i samhället

Att klippa sig har blivit ”big business” för frisörindustrin. Men det är också kostsamt och verkligheten är också att långt ifrån alla människor har råd. Yrkesgymnasiet Gävles elevtrio Emelie Jonasson, Catrine Vehkapuro och Sofia Svensson som ville råda bot på detta och erbjud gratis klippning på hjälporganisationen Hela Människan Ria.

– Det värmer en i hjärtat att få hjälpa andra, konstaterade  Emelie Jonasson.

Yrkesgymnasiet Gävle jobbar aktivt för att göra skillnad och hjälpa till i samhället och med ”mjuka” värden som att låta folk få en chans att klippa sig stärks självkänslan där ett steg på vägen kan vara att få klippa sig.

Hela Människan Rias verksamhet vänder sig till människor som på grund av missbruk, hemlöshet, kriminalitet eller brist på fungerande nätverk befinner sig i socialt utsatt livssituation. Riaverksamheten började växa fram under 1950-talet.

– Det här känns jättebra. Vi får en möjlighet att göra något för samhället och det är samtidigt träning för eleverna, säger frisörläraren Marie Bagge

Genom samarbete med Yrkesgymnasiet fick Emelie Jonsson och hennes klasskompisar bidra med sina kunskaper och de applåderade initiativet.

– Det var verkligen skitkul att få göra människor glada och man fick bra känslor efteråt, det känns bra i hjärtat att hjälpa andra, menade Emelie som är inne på tredje och sista året på frisörprogrammet på Yrkesgymnasiet.

– Jag trivs kanonbra och tycker det är kul att få jobba praktiskt, jag har lärt mig massor.

Insatsen uppmärksammades också i Gefle Dagblad; http://www.gd.se/gastrikland/gavle/frisorelevernas-goda-garning-klipper-behovande-infor-julen