Lärling via Yrkesgymnasiet
Kenan lever sin framtid nu.

Kenan Ljuskovic går andra året på Yrkesgymnasiet och kunde inte vara nöjdare. Han berättar att han redan nu lever sin framtid eftersom han under skoltid får göra det han vill jobba med efter studenten. På sin lärlingsplats har han också fått både sommarjobb och i princip garanterat jobb när han är färdigutbildad fordonstekniker.

Kenan tyckte egentligen inte om bilar när han var liten trots att hans pappa har ett stort bilintresse. Men allt ändrade sig när han gick i åttan och kompisarna började skaffa moppe. Då snackades det motorer och Kenans intresse väcktes.
– Jag hade helt andra planer innan åttan. Jag ville bli lärare eller liknande för att jobba med barn och ungdomar, men det ändrade sig snabbt. Sedan dess har det bara varit bilar för mig och jag trivs verkligen med mitt yrkesval, berättar Kenan.

Väldigt nöjd med sitt val av skola
Att Kenan valde just Yrkesgymnasiet var främst på grund av praktiken (APL). Han gillar inte att sitta still för länge så skolan passade honom perfekt.
– Det är roligt att gå på YG! Här är lärarna trevliga och ger den hjälp man behöver för att klara studierna. Jag gillar också variationen mellan praktik och skola. Man gör av med energi på praktiken så det känns skönt att sitta ner de dagar man har lektioner.

Hur är det att ha APL (praktik)?
– Det är riktigt kul och jag lär mig väldigt mycket. Jag får jobba med kundernas bilar och jobba på som de anställda gör. Jag har lärt mig mycket som att byta växellåda, koppling, felsöka för att nämna några saker. Det svåraste jag har gjort hittills var att renovera en hel motor, berättar Kenan och fortsätter:

– Handledarna är också grymma och kan mycket. Jag fick jobba extra på verkstaden under påsken och har nu blivit lovad sommarjobb. När jag är klar med utbildningen har jag i princip jobb där och det känns jättebra.

Vad vill du göra i framtiden?
– Jag vill fortsätta jobba på verkstad i några år framöver. Sedan skulle jag vilja läsa vidare till motoringenjör eller öppna min egen verkstad. Jag vet inte riktigt än.
Vad vill du säga till de som funderar på att väja Yrkesgymnasiet?
– Att om man inte vill sitta still på en stol hela dagarna så ska man välja YG. Här får man leva sin framtid nu genom att på sin praktik jobba med