Jesper och Jack bygger sin framtid

Möt Jesper och Jack – två av de eftertraktade snickare som branschen slåss om. På fredagen tog de studenten från Yrkesgymnasiet Malmö. Måndagen efter påbörjade de sina anställningar som snickarlärlingar på RSB Entreprenad.

Hur känns det att ha tagit studenten?
Jesper: Det är skönt att börja jobba och tjäna pengar.
Jack: Ja, det roligaste är att vi har fått jobb med en gång.

Hur gick det till när ni fick jobb på RSB Entreprenad?
Jack: Jag hade gjort praktik här i två månader. På söndagen efter studenten ringde jag chefen och frågade hur det skulle bli och då sa han att jag kunde börja på måndagen.
Jesper: Jag hade haft praktik i tre månader. Så ringde jag chefen på lördagen efter studenten och frågade om det fanns chans till jobb. Han frågade om jag ville ha sommarlov. Jag svarade att jag kunde börja när som helst. Ja men kom på måndag om du vill det så skriver vi kontrakt, sa han då.

Vad är det bästa med jobbet?
Jesper: Chefen och kollegorna. Jag tycker om alla som är här. Det är ett bra ställe att vara på och det ligger centralt. Jag ville till ett litet företag eftersom du lär känna alla och det blir bättre stämning.
Jack: Allt är egentligen bra här; chefen, kollegorna, verktygen, maskinerna och jobbet.

Vad är det svåraste med ert jobb?
Jack: Att ta sig an nya arbetsuppgifter, sånt man inte gjort tidigare. Men behöver man hjälp med något frågar man.
Jesper: Att hålla takten med alla andra. Jack fick ju i stort sett anställning för att en annan skulle sluta.
Jack: Ja, så jag fick ta över en fullbetald snickare som jobbat i tjugo år.
Jesper: Men det har gått bra. Just nu håller vi på att renovera lägenheterna i det här området. När den förre snickaren och Jack gick tillsammans så klarade de fyra lägenheter, och jag och Jack klarar typ tre på samma tid.

Vad skulle ni säga till er själva när ni gick i ettan?
Jesper: Sköt praktiken! Det är det viktigaste. Kan du jobba och visar det så kommer du att få anställning.
Jack: Sluta bre mackor och ta med riktig mat! Annars tror jag att jag är ungefär likadan idag som jag var då.

Vad ska ni göra mer i sommar?
Jesper: Jag ska åka till Finland och träffa släktingar och sen funderar jag på att träffa min kompis och åka till Amsterdam.
Jack: Jag ska åka till Lalandia. Och sen så ska jag renovera mitt hus på semestern. Nu har man mer pengar än när man gick i skolan så nu kan man göra sluttouchen.