Elevfonden

Elevfonden instiftades av Yrkesgymnasiet när flera företag valde att efterskänka sitt lärlingsbidrag. Fonden expanderade intensivt och nådde förra hösten över en miljon kronor.

Elevfonden sätter guldkant på elevernas utbildning genom att möjliggöra projekt och satsningar som annars skulle vara svåra att genomföra.

Och i våras delades närmare hälften av fondpengarna ut när sammanlagt 398 000 kronor fördelades på inte mindre än sju olika projekt.

Här är några av de bidrag som delades ut från Elevfonden våren 2015.

• Yrkesgymnasiet Gävle

Vård- och omsorgsprogrammet fick 60 000 kronor för studieresa till Krakow och koncentrationslägret Auschwitz.

• Yrkesgymnasiet Örebro

Vård- och omsorgsprogrammet fick 50 000 kronor för studiebesök på olika vårdboenden och sjukhus i Serbien.

• Yrkesgymnasiet Stockholm

Skolan fick 45 000 kronor för att tillsammans med Friends genomföra en temadag mot mobbning och kränkningar.

• Yrkesgymnasiet Umeå

Hantverksprogrammet fick 60 000 kronor för att besöka en frisörskola i engelska Plymouth.

• Yrkesgymnasiet Skellefteå

Skolan fick 50 000 kr för integration- och upplevelsebaserade rörelseaktiviteter.

• Yrkesgymnasiet Sollentuna

El- och energiprogrammet fick 63 000 kronor för att investera i viktig mät- och styrutrustning för ett ge eleverna bättre kunskaper inför APL och lärlingstid.

ETT EXEMPEL

Pengarna från Elevfonden blev ett riktigt ”klipp” för frisöreleverna på Yrkesgymnasiet Umeå. Drömresan till Plymouth i våras gav dem en unik inblick i yrket.

– Det var en häftig och lärorik upplevelse, säger Emelie Fredriksson och Matilda Bonnedahl, som bägge fick förmånen att ta del av de möjligheter som Elevfonden skapat.

Under sex intensiva dagar på den engelska sydkusten fick de bekanta sig med frisöryrket utifrån helt nya infallsvinklar.
– Man blev verkligen inspirerad! Vi besökte City College Plymouth och deras frisörlokaler, som var extremt påkostade med mycket resurser, och de jobbade otroligt seriöst. De var verkligen professionella i allt de gjorde och det var fantastiskt att få vara en del av det under några dagar, berättar frisörduon från Yrkesgymnasiet i Umeå.

Att skapa en frisyr kan utifrån te sig någorlunda likvärdigt, men faktum är att skillnaderna och metodiken skiljer sig enormt mellan länderna och det var kanske det som överraskade Emelie Fredriksson och Matilda Bonnedahl mest:
– Det var stor skillnad och det var häftigt att se hur annorlunda de jobbade och med helt andra tekniker än vad vi är vana vid. Man fick verkligen tänka utanför boxen. De hade helt andra metoder att skapa och forma frisyrer, berättar de samstämmigt.
På deras resemeny fick de bland annat integreras och samverka i undervisningen tillsammans med de engelska eleverna, och just erfarenhetsutbytet upplevde de som extremt utvecklande och inspirerande. Emelie och Matilda hann även med att praktisera på tre olika frisörsalonger.

Frisöryrket är kreativt, mångfasetterat och oändligt. Vistelsen i England förstärkte deras framtida ambitioner inom branschen och de kom hem till Umeå, och den fortsatta utbildningen, rejält påfyllda med inspiration:
– Vi tar med oss massor av idéer och inspiration från resan. Vi fick lära oss många nya sätt att arbeta på och resan öppnade också upp våra ögon ytterligare för frisöryrket och bekräftade egentligen bara att vi har valt rätt utbildning, säger de.
Eller som Matilda Bonnedahl konstaterar:

– Jag har ända sedan jag var liten sett mig själv som elev på en frisörlinje. Nu är jag ännu säkrare på att jag har valt rätt.
Elevfonden möjliggör och förstärker drömmar. Det handlar kort och gott om att sätta guldkant på tillvaron för elever.