Diana erbjuds arbete efter sin utbildning

På Yrkesgymnasiet får du lära dig ett yrke från grunden och många av eleverna erbjuds dessutom jobb direkt efter studenten. Diana Jansson läser sista året på Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet Stockholm och avslutade nyligen sin praktik på Sophiahemmet. Sista praktikdagen fick hon ett mycket glädjande besked när hon mottog ett certifikat från sin handledare.
– Jag fick beröm för min insats på sjukhuset och att de gärna ser mig som arbetskollega i framtiden då jag är klar med min utbildning, berättar Diana stolt.

Sophiahemmet är ett privat sjukhus på Vallhallavägen i Stockholm som grundades 1889 av Sofia av Nassau och hennes make. Sjukhuset är känt för sin höga kompetens och engagemang bland sina anställda, och väljer därför noggrant vilka personer som får vara en del av deras verksamhet. Diana är den andra eleven från Yrkesgymnasiet som haft turen att få göra sin praktik på sjukhuset.

Hur kom du i kontakt med Sophiahemmet?
Jag har en väldigt engagerad mentor på Yrkesgymnasiet som har många kontakter inom vården och på så sätt fick jag kontakt med sjukhuset. Jag har testat andra praktikplatser tidigare, men att jobba på Sophiahemmet har varit den absolut bästa erfarenheten.

Vad har du fått göra på praktiken?
Den vårdavdelning jag har praktiserat på har vårdat patienter före och efter operation. Jag har lärt mig mycket om förberedelser, som till exempel rutiner kring inskrivning, sätta perifer venkateter och självklart lärt mig hur viktigt hygien är i förberedelser inför operation. När patienten sen kommer tillbaka till avdelningen efter operationen har jag kollat blodtryck och andningsfrekvens och även sett till att patienten fått i sig näring.

Hur ser du på framtiden?
Jag tänker utbilda mig till läkare, det vet jag med säkerhet nu efter min praktik på Sophiahemmet. Jag ska läsa ett naturvetenskapligt basår för att få behörighet till läkarprogrammet. Men jag är jätteglad över all praktik som jag har fått på Yrkesgymnasiet och chansen att prova på hur yrket inom vården är på riktigt. Dessutom har jag haft fina lärare och väldigt bra klasskamrater under mina år på skolan.

Vad är det bästa som du tog med dig från din praktik?
På min sista dag fick jag vara med under en operation, det kändes väldigt häftigt och intressant. Det var den absoluta höjdpunkten på min praktik. Självklart var det väldigt kul att ta emot certifikatet från mina handledare också. Jag har lärt mig otroligt mycket och träffat väldigt många fina kollegor Sophiahemmet.